Alexis Ohanian, de stichter van het discussieforum Reddit, heeft een krachtig statement gegeven in de strijd tegen racisme. Hij stapte op uit het bestuur en vraagt uitdrukkelijk dat een zwarte zijn plaats inneemt.

Advertentie

Update 10/06: Slechts enkele dagen na het ontslag van Ohanian heeft Reddit al een vervanger gevonden. Die heet Michael Seibel, CEO van het bedrijf Y Combinator. Y Combinator is een bedrijf dat investeert in start-ups. Enkele bekende bedrijven die het mee groot maakte zijn Stripe, Airbnb, Dropbox en Twitch.

Michael Seibel zal Alexis Ohanian vervangen in het bestuur van Reddit. Afbeelding: Y Combinator

Opschudding bij het online discussieforum Reddit. Alexis Ohanian, een van de stichters van het platform, nam vrijdag ontslag als bestuurder van het bedrijf. Bij zijn ontslag had hij nog een opvallende eis: hij wil dat een zwarte zijn plaats in de raad van bestuur inneemt.

Ohanian kondigde het ontslag zelf aan via een video op Twitter. Daarin zegt hij dat het ‘tijd is om te doen wat juist is’. Ohanian heeft zijn beslissing genomen uit persoonlijke motieven. Hij is de echtgenoot van tennisster Serena Williams, met wie hij één dochter Alexis Olympia Junior heeft. Ohanian wil haar naar eigen zeggen later in de ogen kunnen kijken en zeggen dat hij iets gedaan heeft om rassenhaat te bestrijden. Naast zijn ontslag zal hij ook alle toekomstige dividenden die hij uit zijn aandelen ontvangt schenken aan de zwarte gemeenschap.

De strijd tegen racisme

Racisme en ongelijkheid, het is vandaag de dag meer dan ooit een hot issue. De dood van George Floyd die door politiegeweld om het leven kwam, zette een golf van protesten en betogingen in beweging. Het protest beperkt zich al lang niet meer tot enkel de Verenigde Staten. Dit weekend waren er over heel Europa acties om te ijveren voor meer gelijkheid, waaronder ook in Brussel, Antwerpen en Gent.

Ook Reddit wil zijn steentje bijdragen in die strijd. Medestichter en huidig CEO Steve Huffman liet al weten dat hij de wensen van Ohanian zal vervullen. Maar Reddit wil veel meer doen dan dat. Het beleid en de regels omtrent racistische boodschappen zullen aangescherpt worden. Onlangs krijg het platform ook een heuse make-over. De oranje kleuren werden vervangen door zwart, Reddit’s manier om steun te betuigen aan de protesten.

Racistische kikker

Reddit heeft wel geen al te beste reputatie als het op vlak van het bestrijden van racisme aankomt. Het platform is in het verleden al meermaals verweten geweest een stem te bieden aan extremistische en racistische bewegingen. Een bekend incident is de meme ‘Pepe The Frog’, die een paar jaar geleden plots uitgroeide tot het symbool van de Alt-Right beweging in de Verenigde Staten. De reputatie van de kikker is wel weer een beetje opgepoetst, nu protesteerders in Hong Kong hem als hun symbool gebruiken in hun strijd voor vrijheid.

Pepe The Frog werd op Reddit en andere social media een symbool voor racisme gemaakt.

Reddit voert de laatste twee jaar actief de strijd tegen racistische gebruikers. Toch vinden criticasters dat het platform nog niet voldoende actie onderneemt. Dat zal nu extra onder de loep komen te liggen.


Geen velden gevonden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here