Europese bedrijven zijn vandaag nog te vaak afhankelijk van buitenlandse cloudproviders als Amazon, Google en Microsoft. Dat stellen de initiatiefnemers van Gaia-X. Met het nieuwe project willen Frankrijk en Duitsland daar verandering in brengen.

Advertentie

Update 08/06: Vandaag raakte bekend dat de hoofdzetel van het project in Brussel zal komen.

In een gezamenlijke virtuele pitch gaven Frankrijk en Duitsland vandaag toelichting bij het initiatief Gaia-X. Met dit nieuwe technologieproject scharen de landen zich achter de ontwikkeling van een eigen Europese data-infrastructuur. De Duitse minister van economie Peter Atmaier, die was uitgenodigd om te spreken op de pitch, beschrijft het project als een ‘moonshot’ die Europa moet helpen technologische soevereiniteit op te bouwen.

Met Gaia-X willen Europese overheden als Frankrijk en Duitsland de economische positie van de Europese technologiemarkt versterken. Zo willen de landen de Europese afhankelijkheid van Amerikaanse technologie-oplossingen afbouwen. ‘We zijn geen China, we zijn niet de Verenigde Staten. We zijn Europese landen met onze eigen waarden en met onze eigen economische belangen die we willen verdedigen’, verklaarde de Franse minister Bruno Le Maire in Parijs tijdens de gezamenlijke videoconferentie van deze middag.

Soevereiniteit garanderen

Al in 2019 werd Gaia-X door verschillende Europese overheden gelanceerd in reactie op de Amerikaanse dominantie van de cloudmarkt. Bij een gebrek aan eigen cloudproviders zien bedrijven in Europa zich genoodzaakt om hun data bij buitenlandse spelers onder te brengen. Daarom willen Frankrijk en Duitsland een Europese data-infrastructuur creëren. Het project wil de cloud- en edge-diensten van Europese aanbieders uniformiseren met gemeenschappelijke regels, normen en technologieën. Gaia-X is dus zelf geen cloud, maar een standaard voor cloudleveranciers om uniformiteit in de markt te brengen.

Het initiatief van Gaia-X is niet enkel ingegeven door economische belangen. Een gezamenlijke standaard is ook cruciaal voor Europese innovatie en privacy. Om nieuwe technologieën als artificiële intelligentie, robotisering en automatisering te kunnen implementeren, moeten Europese bedrijven immers kunnen rekenen op een robuuste digitale infrastructuur als de cloud. Maar daarnaast moeten ze ook voldoen aan de Europese datawetgeving. Net omdat buitenlandse cloudaanbieders onder een andere wetgeving vallen, zijn Europese bedrijven die een beroep doen op hun diensten vaak niet zeker van hun datasoevereiniteit.

Bij Europese bedrijven is er dan ook veel twijfel over de verschillende cloudoplossingen op de markt. Welke oplossing voldoet aan de nationale en internationale regelgeving? Hoe bedrijfszeker is het datacenter van de cloudaanbieder? Een gezamenlijke Europese data-infrastructuur als Gaia-X waarin iedereen zich aan dezelfde regels en eisen houdt biedt een oplossing voor dit probleem. Het slaat in één keer de hele markt plat waardoor er geen onzekerheid meer bestaat over vraagstukken rondom data. Zo kunnen bedrijven met vertrouwen de oplossing kiezen die aansluit bij hun behoeften.

Eerste diensten in 2021

Nu de Europese Commissie werkt aan het herstelplan om de impact van de coronacrisis te temperen, willen Frankrijk en Duitsland het Gaia-X-project terug opstarten. In een eerste fase zullen tweeëntwintig Franse en Duitse bedrijven een non-profitvereniging oprichten om Gaia-X op gang te brengen. ‘Een Europees alternatief bouwen is enkel mogelijk als we samenwerken’, zegt Michel Paulin, CEO van de Franse cloudprovider OVHcloud.

Hoewel er vorig jaar was aangekondigde dat de gemeenschappelijke data-infrastructuur deze zomer al zou worden opgezet, is de deadline dus verschoven. Als alles goed gaat, zullen de eerste diensten in 2021 worden aangeboden.


Geen velden gevonden.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here