Bangkok, Thailand – April 27, 2014: Exterior view of a Samsung shop in the Siam Square area of Bangkok, Thailand. The picture is taken from the sidewalk.

In Zuid-Korea vragen openbare aanklagers de arrestatie van Jay Y. Lee, vicevoorzitter van Samsung Electronics, omwille van fraude bij een fusie van een Samsung-dochteronderneming.

Advertentie

Twee jaar nadat Jay Y. Lee vrijkwam uit de gevangenis voor omkoping, verduistering en meineed, willen openbare aanklagers in Zuid-Korea de zakenman opnieuw in de cel. Dat meldt het internationale persagentschap Reuters. De autoriteiten beschuldigen Lee van frauduleuze transacties, manipulatie van aandelen en boekhoudkundige fraude bij de fusie van Samsung C&T en Cheil Industries in 2015.

De zaak draait rond fraude bij een fusie van twee Samsung-dochters die Lee zou hebben gepleegd om meer macht naar zich toe te trekken. Volgens de aanklagers had Lee in 2015 de waarde van de aandelen van de Cheil Industries bewust opgeschroefd. Dat deed hij door de waarde van Samsung Biologics, een dochteronderneming van Cheil, met 4,5 biljoen won (of 3,3 miljard euro) te laten stijgen.

De aandelen van Samsung C&T, de holdingmaatschappij van het imperium, heeft hij dan weer bewust in waarde laten dalen. Terwijl Lee op dat moment geen aandelen had van Samsung C&T, waren wel 23,2 procent van de Cheil Industries-aandelen in zijn bezit. Na de fusie van de twee bedrijven kreeg Lee daardoor meer grip op de gehele Samsung-groep.

Lee zelf ontkent de aantijgingen van de aanklagers. In een mededeling zegt het juridische team rond de Samsung-kopman dat het de beslissing beklaagt. Lee zou ook zijn volledige medewerking aan het onderzoek hebben verleend.

Niet de eerste veroordeling

Het is niet de eerste keer dat Jay Y. Lee in aanraking komt met het gerecht. In 2017 werd de Lee al veroordeeld voor omkoping, verduistering en meineed. Ook hier ging het om een fusie van twee dochterondernemingen van Samsung, waarvoor hij politieke steun kreeg door twee medewerkers van de voormalige Zuid-Koreaanse president Park om te kopen. Op die manier wilde Lee ook in deze zaak meer controle krijgen over de hele groep.

Bij de vorige veroordeling luidde het vonnis vijf jaar celstraf. Lee bleef echter volhouden dat hij onschuldig was. Na een beroepsprocedure kwam hij in 2018 opnieuw vrij. Samsung zelf wilde niet reageren op de aanklacht.

Advertentie

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here