Banner on the New York Stock Exchange marking the Initial Public Offering of Snap Inc., the parent company of the popular social media site Snapchat.

Ook Snap Inc. onderneemt actie tegen de Amerikaanse president Donald Trump. Als reactie op een tweet waarin Trump geweld verheerlijkt, zal het bedrijf zijn berichten op Snapchat niet meer promoten.

Advertentie

Het officiële account van de Amerikaanse president Donald Trump op Snapchat zal in de toekomst niet meer worden gepromoot. Snap Inc., het bedrijf achter Snapchat, kondigde de maatregelen aan nadat Trump het voorbije weekend op Twitter geweld had verheerlijkt. Hoewel Snapchat zijn account RealDonaldTrump niet zal uitschakelen, zal de president niet meer op de Discover-pagina van het medium verschijnen. Wel kunnen gebruikers zijn account nog steeds op het medium opzoeken.

The New York Times schrijft dat de beslissing van Snap Inc. volgt op berichten die de president plaatste op Twitter. Daarin dreigde Trump ‘de gemeenste honden’ en ‘dreigende wapens’ in te zetten tegen betogers die zich op het terrein van het Witte Huis zouden wagen. ‘We willen de stemmen die tot racistisch geweld en onrecht aanzetten niet versterken door ze gratis te promoten op Discover. Racistisch geweld en onrecht hebben geen plaats in onze samenleving en we staan ​​samen met iedereen die op zoek is naar vrede, liefde, gelijkheid en rechtvaardigheid in Amerika,’ schrijft het bedrijf in een reactie.

De beslissing van Snapchat viel niet in goede aarde bij de entourage van Trump. In een mededeling zei Brad Parscale van de Trump-campagne dat het medium de presidentsverkiezingen illegaal wil beïnvloeden door Joe Biden te promoten en Trump niet aan bod te laten komen. ‘De radicale Snapchat-CEO Evan Spiegel zou liever extreemlinkse relvideo’s promoten en gebruikers aanmoedigen om Amerika te vernietigen dan de positieve woorden over eenheid, rechtvaardigheid en wet en orde van onze president te delen.’

Twitter verzet zich

Eerder dit weekend nam ook Twitter actie tegen een bericht van de Amerikaanse president. Op 29 mei postte Trump een tekst die volgens het medium zou aansporen tot geweld. In de tweet reageerde hij op de onrust in Minneaopolis naar aanleiding de dood van George Floyd. Hij verweet de burgemeester Jacob Frey een gebrek een leiderschap. De protesteerders vond hij niet meer dan uitschot, die met hun acties de herinnering aan de overleden man volledig besmeuren. ‘When the looting starts, the shooting starts’, voegde hij er nog aan toe.

Twitter veroordeelde de boodschap van Trump meteen. Medewerkers van het platform hebben nu een waarschuwing bij de tweet gezet die stelt dat de inhoud de gebruiksregels overschrijdt omdat het aanspoort tot geweld. De woorden ‘When the looting starts, the shooting starts’ hebben dan ook een beladen connotatie. Ze dateren van het jaar 1967 en werden uitgesproken door toenmalig politiehoofd van Miami Walter Headly. Met de zin kondigde hij een streng beleid aan tegen jongeren uit de Afro-Amerikaanse ghetto’s, waarin politiegeweld gedoogd zou worden.

De vete tussen Trump en Twitter is al een tijdje aan de gang. Eerder had het medium ongefundeerde tweets van de president over stembusfraude door de Democraten al voorzien van een factcheck. Daarop haalde Trump fors naar het medium uit en dreigde hij met strengere regels voor sociale media. Facebook wilde dan weer niet optreden tegen de posts van de Amerikaanse president. Een honderdtal werknemers van het bedrijf legden het werk neer in reactie tegen deze beslissing van CEO Mark Zuckerberg. Snap Inc., het bedrijf achter Snapchat, neemt nu wel actie.

Moeten sociale media actie ondernemen tegen de berichten van Donald Trump? Laat het ons weten via een reactie onderaan het artikel.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here