De spraakassistent van de publieke omroep heeft natuurlijk ook een Brits accent. In de toekomst zal Beeb voor een breed publiek beschikbaar zijn.

Advertentie

Vandaag lanceert de Britse publieke omroep BBC zijn eigen spraakassistent. De nationale omroep ontwikkelde Beeb samen met Microsoft, en stelt vandaag de bètaversie voor ontwikkelaars beschikbaar. Wie lid is van het Windows Insider Programme van Microsoft kan de spraakassistent nu al uittesten. In de ‘nabije toekomst’ zal Beeb ook voor het grote publiek beschikbaar zijn.

Met de ontwikkeling van Beeb wil de BBC inspelen op de groeiende vraag naar spraakassistenten. ‘Een op de vijf volwassenen heeft thuis een slimme speaker en miljoenen mensen hebben apparaten met spraaktechnologie in hun zak zitten,’ klinkt het in een persbericht op de website. Nu het luister- en kijkgedrag van consumenten verandert, wil de BBC niet achterblijven op bedrijven als Google en Amazon.

Toch is het niet de bedoeling van de BBC om een all-round spraakassistent te ontwikkelen als Siri of Alexa. De functies van Beeb zijn daarvoor te beperkt. Je kan Beeb vragen om de radio aan te zetten, podcasts en muziek af te spelen en updates te geven over het nieuws en het weer. Features als een timer of een wekker heeft de spraakassistent evenwel niet.

Mannelijke stem met Brits accent

Wel geeft Beeb de publieke omroep meer controle over de gebruikerservaring en -gegevens. Momenteel is de BBC daarvoor vooral afhankelijk van grote techbedrijven als Apple en Google. De BBC is echter niet van plan om zijn eigen hardware te produceren. Wel wil de omroep Beeb integreren in verschillende apps. In een artikel rapporteert The Guardian dat Beeb op termijn de BBC Sounds-app zou kunnen gebruiken om radiozenders en podcasts te vinden, of om autoradio’s te bedienen.

Speciaal aan Beeb is ook dat de spraakassistent een Brits accent heeft. Dat kan je in de onderstaande video horen. Ook is Beeb speciaal ontwikkeld zodat het regionale accenten over het Verenigd Koninkrijk kan verstaan. Ontwikkelaars die de bètaversie in de komende weken testen zullen ook worden gevraagd om details over hun accent te geven om de spraakassistent verder te trainen.

Daarnaast heeft Beeb, misschien anders dan de naam doet vermoeden, een mannelijke stem. De BBC heeft hiervoor gekozen om genderstereotypen tegen te gaan. Volgens Andy Webb, Vice President Product Strategy bij de BBC, kiest het bedrijf daarvoor om de ‘problematische associaties’ van andere spraakassistenten te vermijden. Zo hebben Siri en Alexa, de spraakassistenten van Apple en Amazon, vrouwelijk klinkende stemmen.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here