De sanitairgroothandel Van Marcke wilde niet wachten of de regering met een contact tracing-app afkomt en nam het recht in eigen handen. De app is bedoeld voor de eigen werknemers.

Advertentie

Of er vanuit de regering een contact tracing-app zal komen om de evolutie van het coronavirus te kunnen blijven opvolgen, dat blijft nog een mysterie. De regering liet eerst verstaan te willen werken met telefonische contactcenters, maar lijkt nu stilaan toch meer in de richting van een smartphoneapplicatie te gaan. Maar dan nog zal die niet meteen voorhanden zijn.

Niet iedereen wil daarop zitten wachten. Het bedrijf Van Marcke, een groothandel in sanitair en verwarming, laat zien dat het ontwikkelen van een contact tracing-app snel kan gaan. De IT-dienst van het bedrijf ontwikkelde een applicatie genaamd ‘Stay Safe’ waarin werknemers kunnen ingeven met wie ze in contact kwamen, voor hoelang en zelfs vanop welke afstand. Het personeel kan in de app zowel persoonlijke als professionele contacten ingeven. Zo hebben zij de correcte informatie voor handen wanneer ze door contact tracers zouden opgebeld worden.

Voor de CEO Caroline Van Marcke is de applicatie een belangrijke tool voor de veiligheid van het personeel en de klanten te garanderen. De distributiecentra bleven altijd open voor het afhalen van bestellingen en ook het hoofdkantoor in Aalbeke gaat vanaf deze week weer open.

Grootste uitdaging was privacy

De privacy van de gebruikers is een belangrijk discussiepunt bij dergelijke contact tracing-apps. De IT-verantwoordelijke Stijn Hoegaerts gaf aan dat de app conform maken met GDPR-richtlijnen één van de grootste uitdagingen was bij de ontwikkeling van de applicatie. Er werden enkele belangrijke afwegingen gemaakt.

Zo werd er bewust gekozen om het systeem volledig vrijwillig te maken. De app maakt ook geen gebruik van geolocatiegegevens. Hoegaerts verzekert daarnaast dat de opslag van de gegevens volledig confidentieel gebeurd, en dat alles grondig doorgesproken is met de data protection officer en de juridische dienst van het bedrijf. De data kan ook enkel geëxporteerd worden door de gebruiker zelf, wanneer hij of zij die nodig zou hebben. Na drie weken, dan is de incubatieperiode van het virus ruim verlopen, worden alle opgeslagen data automatisch verwijderd. Alle 1600 werknemers in België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland kunnen de applicatie gebruiken als ze dat willen.

Klaar in 5 dagen

De ontwikkeling van de applicatie nam in totaal slechts 5 dagen in beslag. Een knap huzarenstukje, dat mede mogelijk werd gemaakt door de Nederlandse digitaliseringsspecialist BPM Company. BPM Company is een uitdrager van de softwareoplossingen van SAP in de Benelux, en is sinds kort ook een partner van Van Marcke. De app werd gebouwd in het low-code platform Mendix.

Mendix is een geschikt platform wanneer er snel en flexibel moet geschakeld worden, vertelt Jan Ickrotch van BPM Company aan Data News. De app van Van Marcke kon gebouwd worden zonder één regel code te schrijven. Daardoor was de app zo snel klaar voor gebruik en bleef het kostenplaatje met 5000 euro ook nog redelijk beperkt.

Advertentie

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here