De privacyproblemen hebben duidelijk geen resultaat gehad op de kwartaalresultaten van Zoom. De omzet steeg met 169 procent.

Advertentie

Zoom heeft de financiële resultaten van het eerste kwartaal bekend gemaakt. Er werd gerekend op een sterke groei, aangezien de app door de lockdown in vele landen een populair communicatiemiddel is. En dat toont zich ook in de cijfers. Waar het voor vele bedrijven juist een ontzettend moeilijke periode is, kende Zoom één van zijn beste kwartalen ooit.

In de eerste drie maanden van 2020 tekende Zoom een omzet van 328,2 miljoen dollar (340,9 miljoen euro) op. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar is dat een stijging van 169 procent. De nettowinst bedraagt voorlopig 27 miljoen dollar (24 miljoen euro), ook een enorme vooruitgang ten aanzien van vorig jaar. De gigantische omzetgroei is des te indrukwekkender als je er rekening mee houdt dat de meeste gebruikers niet betalen voor de dienst. Voor zijn inkomsten is Zoom afhankelijk van bedrijven die wel voor de extra functionaliteiten betalen.

Hoeveel gebruikers Zoom nu exact heeft, maakt het Amerikaanse techbedrijf niet bekend in het kwartaalrapport. CEO Eric Yuan zei in april dat het aantal gebruikers gestegen was tot 300 miljoen, terwijl dat er eind 2019 nog 10 miljoen waren. Ook het aantal professionele klanten steeg enorm tot 265.400. Dat zou ten aanzien van vorig jaar verviervoudigd zijn.

De privacykwestie

Yuan komt in zijn toelichting ook nog eens terug op de privacykwestie die als een zwaard van Damocles boven Zoom hangt. De grote keerzijde van het succes van Zoom is dat hoe meer mensen de app gebruikten, hoe duidelijker het werd dat het privacybeleid een zeef was. Zoombombing werd in geen tijd een fenomeen, en opnames van gesprekken of persoonlijke gegevens van deelnemers konden zeer makkelijk opgevraagd worden.

Het bedrijf achter de app werkt al enkele maanden hard om die problemen op te lossen. Enkele belangrijke mijlpalen waren de lancering van de update Zoom 5.0 en de overname van beveiligingsexpert Keybase. Gisteren maakte het bedrijf bekend dat veel van die extra beveiligingsfuncties wel enkel aan betalende klanten zullen aangeboden worden.

Advertentie

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here