De Belgische producent van vliegtuigonderdelen Sonaca bouwt een stuk van de Orion-ruimtecapsule.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Meer dan vijftig jaar na de landing van Apollo 17 wil de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA astronauten laten terugkeren naar de maan. In het kader van het Artemisprogramma zal de ruimtecapsule Orion binnen vier jaar landen op het hemellichaam. Ook het Waalse Sonaca zal een steentje bijdragen aan het project. De Belgische vliegtuigbouwer levert een groot stuk van de dienstmodule van de capsule.

De Orion is de opvolger van NASA’s spaceshuttle en is speciaal gebouwd voor ‘deep space’ missies. De capsule is opgedeeld in twee stukken. Het eerste, kegelvormige deel is een commandocapsule. Die is gebouwd door de Amerikaanse producent Lockheed Martin en biedt beschutting aan de astronauten. Het tweede deel is de servicemodule waarin de aandrijving van het toestel, de elektriciteitsvoorziening en de opslag voor voedsel voor de bemanning zit. Deze module werd ontwikkeld en gebouwd door de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA). De Waalse producent Sonaca leverde hiervoor een cirkelvormig onderdeel in aluminium.

Delicaat werk

‘Het stuk maken was zeer delicaat werk’, vertelt Pedro Romero Fernandez, de verantwoordelijke voor de ruimtevaartactiviteiten bij Sonaca. ‘We moesten het industrieel produceren van een onderdeel van grote omvang combineren met de zeer hoge graad van precisie die geëist wordt.’ Sinds 2016 heeft het bedrijf wel al vijf van de onderdelen gebouwd. NASA gebruikte twee van de onderdelen voor de ontwikkeling en testen op aarde. De drie volgende worden gebruikt bij de vluchten van Orion in de ruimte.

De cirkelvormige onderdelen van Sonaca zullen voor het eerst in de ruimte worden gestuurd in 2021. Deze eerste lancering zal zonder bemanning plaatsvinden. Met de Artemis II gaan de eerste astronauten aan boord. Voor hen is een missie rond de maan en een terugkeer naar de aarde gepland in 2022 of 2023. De eerste maanlanding vindt pas plaats bij de derde vlucht van de shuttle in 2024. NASA directeur Jim Bridenstine gaf hierover in 2019 aan dat Artemis III de eerste vrouw op de Maan zal zetten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here