Op de nieuwsdienst van Microsoft News en MSN worden tientallen journalisten vervangen door robots.

Advertentie

Op vrijdag berichtte de Amerikaanse nieuwswebsite Business Insider dat Microsoft zo’n 50 journalisten in de Verenigde Staten heeft ontslagen. De beslissing kadert binnen de bredere strategie van Microsoft om artificiële intelligentie in te zetten voor het selecteren van content op de nieuwsdienst. Ook in het Verenigd Koninkrijk zouden er volgens The Guardian 27 journalisten zijn ontslagen.

De ontslagen vallen vooral binnen nieuwsdienst van de softwaregigant. Microsoft stelde tot voor kort zo’n 800 mensen te werk voor MSN, Microsoft News en Microsoft Edge. Nu wordt een deel de journalisten die verantwoordelijk zijn voor het analyseren, selecteren en doorplaatsen van content vervangen door AI. Dit algoritme bepaalt welke verhalen goed scoren en kiest nieuws en content uit op basis van populariteit.

‘Zoals alle bedrijven evalueren we ons bedrijf regelmatig’, zegt een woordvoerder van Microsoft in een verklaring. ‘Dit kan op sommige plaatsen leiden tot meer investeringen en van tijd tot tijd tot verplaatsing van budgetten naar andere domeinen.’ Hoewel het bedrijf zegt dat de beslissing niet het resultaat is van de coronacrisis, heeft de pandemie wel een grote impact gehad op de sector. Steeds meer mediabedrijven zien hun inkomsten terugvallen nu investeerders advertentiebudgetten terugtrekken.

AI in de journalistiek

Artificiële intelligentie maakt de laatste jaren veel vooruitgang, en wordt ook steeds meer ingezet voor redactiewerk. Hoewel de functie van journalist in de lijst met bedreigde jobs maar op de 285ste plaats van de in totaal 366 beroepen staat, is eenvoudiger redactioneel werk wel te vervangen door een robot. Een algoritme kan (nog) geen goede onderzoeksjournalistiek uitvoeren, kan het wel verhalen schrijven, artikels beoordelen, fouten corrigeren en bepalen welke content goed zal scoren.

Ook Microsoft ziet dus het grote potentieel van robots voor journalistiek werk. De laatste maanden zet het bedrijf steeds meer in op AI om content en nieuws te scannen en te selecteren. Het algoritme kan zelfs foto’s uitzoeken om bij artikels te posten. Het bedrijf moedigt ook redacteurs die nog steeds op de nieuwsdienst werken aan om gebruik te maken van de technologie.


Geen velden gevonden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here