Een vierde prototype van de marsraket Starship ging gisteren bij een static fire-test in vlammen op. Het incident heeft geen verband met de lancering van de Crew Dragon, die nog steeds voor vanavond gepland is.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!



Bij een test op het SpaceX-trainingsstation van Boca Chica in Texas explodeerde een vierde prototype van de marsraket Starship. Toen de motor van het ruimtevaarttoestel werd aangezet, ontstond er een massieve vuurkogel waardoor de Starship in vlammen opging. Na de ontploffing bleef er nog weinig van het toestel over. Ook de trainingssite zelf is beschadigd. De explosie kan je in het filmpje hieronder bekijken.

Hoewel de test van het prototype niet gelinkt is aan de lancering van de Crew Dragon vanavond, wil het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf de ontwikkeling van de Starship nu even pauzeren. In een podcast op Aviation Weekly zegt SpaceX-eigenaar Elon Musk dat hij wil focussen op de Crew Dragon. ‘Ik heb de prioriteiten van SpaceX verlegd om erg gefocust te zijn op de lancering van de Crew. Dus dat gaat de ontwikkeling van de Starship vertragen.’

Vierde ontploffing

Het bedrijf van Musk heeft al eerder tests met prototypes van de marsraket uitgevoerd. Tot nu toe zijn die prototypes allemaal bezweken bij druktesten. Het vierde prototype doorstond de druktest wel, maar bezweek bij een static fire-test. Hierbij worden de motoren getest, maar gaat het toestel nog niet de lucht in. Met deze laatste mislukking lijkt het onwaarschijnlijk dat er iets te redden is, en er is ook schade aan het gebied rond de testsite.

Als het prototype de test wel had doorstaan, wilde SpaceX met de raket korte vluchten gaan maken. Deze week woensdag kreeg het Amerikaanse ruimtebedrijf immers de toestemming van de autoriteiten om de Starship te lanceren. Hoewel het toestel geen baan rond de aarde mocht maken, was een vliegtest in het trainingsstation van Boca Chica in Texas wel toegelaten. Met de nieuwe ontploffing lijken die plannen echter op de lange baan te zijn geschoven.

Ondertussen… de Crew Dragon

Zelfde bedrijf, ander toestel. Ondertussen kijken we natuurlijk allemaal uit naar de lancering van die andere raket van SpaceX, de Crew Dragon. Met deze raket wilde Elon Musk eerder deze week een baan rond de aarde maken. De lancering van het toestel zou normaal gezien woensdag plaatsvinden, maar door slecht weer werd het grote moment uitgesteld. Zaterdag 30 mei is er om 21.22 uur onze tijd een herkansing. Die lancering kan je morgen vanaf 17.00 uur live volgen via TechPulse!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here