6G in ontwikkeling

De Belgische telecomoperator Proximus rolt zijn 5G-bereik verder uit. Na een eerste lancering in enkele kleine gemeenten zijn nu onder andere Gent en Antwerpen aan de beurt. Check hier of jouw gemeente er ook bij is.

Advertentie

Proximus heeft grote plannen met zijn 5G-light. Het bedrijf rolt de beperkte versie van de vijfde generatie mobiele technologie verder uit in België. Opvallend is dat de 26 nieuwe gemeenten die de telecomoperator aan het netwerk toevoegt enkel in Vlaanderen liggen. In Wallonië staat de uitrol van het mobiele netwerk on hold na protest door enkele lokale gemeenten. Ook in Brussel was de uitrol sowieso nog niet mogelijk omwille van strengere stralingsnormen van de overheid.

Naast Antwerpen en Gent worden ook kleinere gemeenten als Ninove en Tielt van een 5G-verbinding voor zien. Op de website postte Proximus een kaart met het netwerkbereik. Een volledige lijst met alle gemeenten vind je hier: Antwerpen, Blankenberge, Bornem, Bredene, Brugge, De Haan, De Panne, Dendermonde, Gent, Hasselt, Herent, Houthalen-Helchteren, Knokke-Heist, Koksijde, Kortrijk, Lier, Londerzeel, Mechelen, Menen, Mol, Tessenderlo, Tielt, Tongeren, Waregem, Zaventem en Zottegem.

Veiling 5G-spectrumbanden

De verdere uitbreiding van de mobiele netwerktechnologie kadert in Proximus langetermijnplan voor 5G. Op 1 april werden al 30 gemeentes van de aansluiting op het 5G-netwerk voorzien, maar daarvan werden er enkele terug van het netwerk losgekoppeld na protest van de lokale overheden. Ondertussen gaan de plannen van Proximus wel door. Belangrijk daarbij is dat het netwerk niet altijd het hele grondgebied van de gemeentes zal dekken, maar in sommige gevallen wel over de gemeentegrens heen beschikbaar zal zijn.

Omdat de telecomwaakhond BIPT het 5G-spectrum nog niet officieel heeft geveild, zet Proximus in op een lightversie van het netwerk. Daarbij gebruikt de telecomoperator bestaande frequentiebanden, voornamelijk van het 3G-spectrum. Toch ligt de snelheid van 5G-light al heel wat hoger dan het internet dat we nu gewend zijn. Volgens Proximus gaat het nieuwe netwerk tot 30 procent sneller dan 4,5G.  

Wanneer we in België echt 5G zullen krijgen, is nog een beetje afwachten. Nadat de veiling door politiek gekrakeel naar 2021 was uitgesteld, wil de telecomwaakhond BIPT de rechten op het resterende deel van die band alvast tijdelijk toekennen voor tests.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here