Tesla heeft aan zijn bekende CEO Elon Musk de eerste van 12 resultaatgebaseerde bonussen uitbetaald. En die is meteen 775 miljoen dollar waard.

Advertentie

Elon Musk is weer eens enkele honderden miljoenen dollars rijker. De CEO van Tesla heeft van zijn autobedrijf een eerste van mogelijk twaalf bonussen ontvangen. Die heeft hij verdiend omdat de marktwaarde van Tesla al zes maanden lang boven de 100 miljard dollar ligt, en de omzet van het bedrijf 20 miljard dollar is.

De bonus is onderdeel van een compensatieplan dat de raad van bestuur van Tesla in 2018 al goedkeurde. Elon Musk ontvangt geen vast salaris, maar bezit wel 18,5 procent van het bedrijf. De filosofie van Tesla luidt dat een CEO zou moeten uitbetaald worden op basis van hoe succesvol het bedrijf is. Daardoor kreeg Musk doelstellingen opgelegd, die gerelateerd worden aan de operationele activiteiten of de beurswaarde van Tesla. In totaal kan Elon Musk zo twaalf bonussen opstrijken.

Niet iedereen was destijds tevreden met dat plan. Een van de aandeelhouders probeerde het plan eind vorig jaar te laten afkeuren voor de rechtbank omdat het de CEO disproportioneel zou belonen. Het plan bleef echter overeind staan.

Betaald in aandelen

De bonus zal Musk niet in cash ontvangen, maar in de vorm van aandelen. Voor elk van de doelstellingen die Musk weet te behalen, krijgt hij een optie op 1,7 miljoen aandelen. Die 1,7 miljoen aandelen zijn rekening houdende met de huidige aandelenkoers van Tesla (805 dollar) in totaal zo’n 775 miljoen dollar waard. Musk mag elk aandeel echter voor een prijs van 350 dollar per stuk kopen.

Als Musk er in slaagt om alle doelstellingen te behalen, dan zou hij een aandelenpakket van 20 miljoen Tesla-aandelen kunnen bezitten. Dat zou op het moment dat de deal besloten werd zo’n 55 miljard dollar waard geweest zijn. Met de huidige koers ligt die waarde wellicht nog een stuk hoger.

Voor een volgende bonus moet de marktwaarde van Tesla met nog eens 50 miljard dollar stijgen, en moet de omzet met 35 miljard dollar stijgen of het EBITDA met 3 miljard. Een van de ultieme doelstellingen is dat de marktwaarde van Tesla boven de 650 miljard dollar uitkomt.

Deze redacteur heeft een niet te stillen nieuwsgierigheid. Schrijft en denkt graag na over de impact die technologie heeft op onze maatschappij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here