De Amerikaanse autoriteiten hebben beslist dat het ruimtevaartbedrijf SpaceX het prototype van zijn marsraket Starship mag lanceren. Met deze raket wil Elon Musk uiteindelijk de rode planeet bereiken.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Gisteren kreeg het Amerikaanse ruimtebedrijf SpaceX goed nieuws van de nationale autoriteiten. Het bedrijf mag het prototype van de Starship lanceren, een raket waarmee Elon Musk uiteindelijk Mars wil koloniseren. Hoewel SpaceX geen toestemming heeft gekregen om met het toestel in een baan rond de aarde te vliegen, mag het bedrijf wel vluchten testen in het trainingstation van Boca Chica in Texas. Zo mag de raket een korte rit op beperkte hoogte maken. De Starship zit daarmee in de laatste testfase.

Het bedrijf van Musk heeft al eerder tests met een marsraket uitgevoerd. De Starhopper, een vroeger prototype, doorstond de tests echter niet. Het ruimtevaarttuig was kleiner dan de Starship en het ontwerp was minder ver ontwikkeld. De tests met de Starhopper dienden vooral om de Raptor-motor, die ook in de Starship wordt gebruikt, te testen.

Verschillende tests met prototypes

Sindsdien maakte het bedrijf van Musk al verschillende prototypes van de Starship, maar geen enkel raket kon ook echt vliegen. Tot nu toe waren die prototypes allemaal bezweken bij druktesten. Met uitzondering van de huidige Starship, dus. Met de nieuwe versie die de tests wel heeft doorstaan wil SpaceX nu effectief een korte vlucht maken. Daarvoor zal ook gebruik gemaakt worden van de Raptor-motor.

De test die nu op de agenda staat moet groter worden. Met een onbemand toestel moet de Starship een hoogte van 150 meter boven het aardoppervlak bereiken. Als de test slaagt, zal SpaceX het ruimtetuig uitbreiden met meer Raptor-motoren voor een nieuwe lancering. Ondertussen bouwt het bedrijf verder aan nog een nieuwe versie van de Starship om zo de ontwikkelingscyclus van het toestel te verkorten. Het doel is uiteindelijk om mensen daarmee naar de maan of Mars te krijgen voor een programma in samenwerking met NASA.

Ondertussen… de Crew Dragon

Zelfde bedrijf, ander toestel. Ondertussen kijken we natuurlijk allemaal uit naar de lancering van die andere raket van SpaceX, de Crew Dragon. Met deze raket wilde Elon Musk eerder deze week een baan rond de aarde maken. De lancering van het toestel zou normaal gezien woensdag plaatsvinden, maar door slecht weer werd het grote moment uitgesteld. Zaterdag 30 mei is er om 21.22 uur onze tijd een herkansing. Die lancering kan je morgen vanaf 17.00 uur live volgen via TechPulse!

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here