Uit cijfers van de Nationale Bank blijkt dat de Belgische economie in het eerste kwartaal een flinke klap heeft gekregen. Door de coronacrisis zijn er 7.700 jobs gesneuveld en is de economie met 3,6 procent gekrompen.

Advertentie

De Nationale Bank publiceerde vandaag de cijfers van de eerste kwartaalcijfers van de Belgische economie. Daaruit blijkt dat de coronacrisis zoals verwacht meteen na de lockdown een grote impact had op de de economische situatie in België. De economie is dit kwartaal gekrompen met 3,6 procent, het slechtste kwartaal in decennia. Wel zien de cijfers er iets beter uit dan verwacht. De krimp bleef nog onder de raming van 3,9 procent die eind april werd voorspeld. En ook de Bel20 toonde de laatste week weer tekenen van herstel.

Zo goed als alle sectoren moeten inleveren. Dat is deels te wijten aan een daling van de binnenlandse vraag door de verminderde consumptie van gezinnen. Omdat de winkels en horeca gesloten waren, zakte die het afgelopen kwartaal met 6,5 procent. Gezinnen gaven vooral minder geld uit aan reizen en de aankoop van gebruiksgoederen als kleren en auto’s. Ook huizen bouwen of verbouwen stond even niet op de agenda. Er werd 5,4 procent minder geïnvesteerd in nieuwbouw en renovatie.

7.700 jobs geschrapt

De krimp van de Belgische economie treft ook de arbeidsmarkt bijzonder hard. Het aantal banen zakte dit kwartaal met 7.700 stuks tegenover het laatste kwartaal van 2019. Vooral het feit dat bedrijven tijdelijke contracten niet hebben verlengd, heeft grote gevolgen voor de werkgelegenheid. Het zijn vooral uitzendkrachten, gelegenheidswerknemers, flexi-jobbers en jobstudenten die daarvan de gevolgen zien. In de horeca en de uitzendsector gingen het meest aantal banen verloren.

De Nationale Bank voorspelt dat het niet bij die 7.700 banen zal blijven. Vooral voor de tijdelijk werklozen is er minder goed nieuws. Volgens een enquête die de NB samen met werkgeversorganisaties afnam, zijn ondernemers van plan om 180.000 tijdelijk werklozen te ontslaan. Omgerekend dreigen zo een op de vijf tijdelijk werklozen hun job te verliezen. Daarnaast melden 70.000 zelfstandigen dat ze ‘waarschijnlijk’ of ‘zeer waarschijnlijk’ failliet zullen gaan.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here