orange belgium

Op woensdag besliste de Belgische telecomregulator over de nieuwe groothandelstarieven die operatoren zonder netwerk, zoals Orange Belgium, moeten betalen aan operatoren mét netwerk. Orange Belgium betreurt deze beslissing, die volgens hen ‘ten nadele van de consument' is.

Advertentie

Vanaf 1 juli gelden voor de Belgische telecomoperator Orange Belgium nieuwe tarieven voor de toegang tot het kabelnetwerk van Telenet. Omdat het bedrijf zelf geen kabel heeft, moet het huur betalen aan rivaal Telenet om vast internet of digitale televisie aan te kunnen bieden. Nadat het dossier over de groothandelstarieven twee jaar aansleepte, werd op woensdagavond de knoop doorgehakt. Hoewel de tarieven lager zijn dan verwacht, is de beslissing een grote teleurstelling voor het Belgische telecombedrijf. 

Na een laatste tussenkomst van de Europese Commissie kreeg Orange Belgium nog een kleine toegift tegenover het vorige voorstel. Toch reageert Michael Trabbia, de CEO van het telecombedrijf, ontgoocheld. Orange Belgium laat weten dat de beslissing ‘ten nadele van de consument’ is. In een verklaring stelt het bedrijf dat de ‘verhoging van de tarieven (tot 25 procent) in de loop van de tijd zal leiden tot ongerechtvaardigde en regelmatige prijsverhogingen voor de Belgische consument.’ 

Telecomklant is de verliezer 

De beslissing heeft ook een grote impact op het aanbod van de Orange Belgium Love-bundel. Die bundel bestaat uit digitale televisie, mobiele telefonie en internet. Lagere groothandelstarieven zijn voor de telecomoperator hier essentieel om de Love-bundel tegen een concurrentieel tarief in de markt te zetten. Op die manier hoopte het bedrijf een groter marktaandeel te kunnen vergaren.

In een gesprek met De Tijd heeft Orange Belgium-CEO Trabbia het dan ook over een mogelijke prijsstijging. ‘Deze beslissing maakt duidelijk dat Proximus en Telenet de winnaars zijn en de telecomklant de verliezer’. Trabbia spreekt verder over een nieuwe marketingpolitiek. ‘We zullen onze plannen voor een mogelijke lancering van een pakket met alleen breedbandinternet moeten herdenken.’ Ook een optie voor internet aan 400 Mbps zal Orange nu duurder in de markt moeten zetten. 

Ten slotte vraagt Orange Belgium aan de telecomregulator om de prijsevolutie in de markt op de voet te volgen. Zodra er een negatief effect is op de retailprijzen, wil de telecomperator dat de regulator de groothandelstarieven herziet. De nieuwe tarieven zullen ingaan op 1 juli 2020 en zijn vastgelegd tot in 2023. 


2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here