Na 12 moeizame weken komt de Belgische beurs er stilaan weer door. Dankzij een sterke stijging de laatste dagen staat de index Bel-20 terug op het niveau van voor de crisis.

Advertentie

Er valt al enkele dagen goed nieuws te melden vanuit de beurs in Brussel. De Bel-20 is sinds Hemelvaartsdag aan een ware verrijzenis begonnen. In slechts een week tijd is de aandelenindex met 20 van de belangrijkste Belgische bedrijven met zo’n 10% gestegen. De Bel-20 staat nu op 3245 punten, een niveau dat het niet meer bereikte sinds 11 maart.

Bij het ingaan van de coronamaatregelen halverwege maart maakte de beurzen wereldwijd een diepe duik. Ook de Bel-20 kan daaraan niet ontsnappen. Het laagste punt werd op 17 maart bereikt, toen de waarde nog maar niet iets meer dan 2500 punten was. De index is nog ver verwijderd van zijn waarde in februari, maar het is goed om te zien dat de economie langzaam maar zeker recht veert.

Achterblijvers maken inhaalbeweging

Opvallend is dat de stijging toe te wijzen is aan de zogenoemde achterblijvers. De bedrijven die de voorbije maanden het meest deelden in de malaise, gingen er de voorbije dagen sterk op vooruit. Vooral de Belgische banken doen het zeer goed. KBC won op 5 werkdagen tijd 21%, ING steeg 15%. Het is redelijk uitzonderlijk dat aandelen van banken zulke sterke stijgingen kennen. De balans voor de banken blijft echter wel vrij negatief. De financiële sector is één van de zwaarst getroffen sectoren, zelfs nog meer dan het toerisme. Dat komt omdat onder andere de rentemarges zwaar onder druk staan.

Andere bedrijven die een groot aandeel hebben in het succesje van de Bel-20 is bijvoorbeeld AB InBev. De biergigant ziet zwaar af van het sluiten van de horeca wereldwijd (sinds Nieuwjaar zakten de aandelen met maar liefst 42%), maar aankopen van de Braziliaanse aandeelhouder geven het bedrijf weer een duwtje in de rug. Binnen de Belgische technologiesector zijn het vooral het biotechbedrijf Argenx en IT-dienstverlener Econocom die het goed doen.

Wat ook opvalt, is dat de bedrijven die het juist goed of niet opvallend slechter deden, niet lijken mee te profiteren van de stijging van de Bel-20.

Beurzen stijgen over heel Europa

Ook in onze buurlanden krabbelen de beurzen stilaan weer recht. Maar nergens doen ze dat aan hetzelfde tempo als in België. De Nederlandse beursindex AEX van Amsterdam bijvoorbeeld steeg met ‘maar’ 1,2% afgelopen week. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat de Nederlandse beurs zich al wel veel sneller wist te herstellen van de beurscrash half maart. In vergelijking met de dip van 17 maart is de waarde van AEX met 30% gestegen.

Advertentie

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here