Als de voorspellingen van Gartner kloppen, dan zal de verkoop van computers en telefoons sterk dalen dit jaar. Vooral de smartphonemarkt krijgt klappen.


Dat 2020 voor veel sectoren een moeilijk jaar zal worden, daar lijkt niemand nog aan te twijfelen. Ook voor de consumentenelektronica-industrie zijn de verwachtingen niet zo positief. Marktanalysebureau Gartner liet zijn licht schijnen over de verkoop van computers en mobiele telefoons.

Gartner gaat uit van 1,87 miljard verkochte toestellen. Daaronder worden desktops, laptops, smartphones en ultramobiles gerekend. Dat is nog steeds een aanzienlijk aantal, maar het zou toch tot 14% lager liggen dan het aantal verkochte toestellen in 2019. Opmerkelijk is dat Gartner in het begin van het jaar nog voorspelde dat er meer dan 2 miljard toestellen zouden verkocht, wat een stijging van 1% zou betekend hebben. Maar door de coronacrisis heeft het analysebureau de verwachtingen scherp bijgesteld.

Schade voor pc-markt blijft beperkt

Hoewel de daling voor alle soorten toestellen, zou die volgens Gartner voor de pc-markt nog redelijk beperkt blijven. Een daling van ongeveer 10% wordt voorzien. Chromebooks en tablets zijn hier dan wel niet meegerekend. De daling zou voor de pc-markt beperkt blijven omwille van het feit dat in vele gezinnen meerdere mensen vanuit thuis moeten werken of studeren. Dat kan leiden tot de aankoop van extra toestellen om iedereen thuis van het benodigde materiaal te voorzien.


Het is dus vooral de telefoonmarkt die stevige klappen zou kunnen krijgen. De verkoop van mobiele telefoons zal met 14,6% achteruit gaan. De smartphonemarkt zal met een daling van 13,7% iets ‘beter’ doen. Gartner voorspelt die achteruitgang omdat de gemiddelde consument zijn maandelijks inkomen ziet verminderen. Daardoor zal hij of zij langer met zijn toestel willen doen, en wordt een nieuwe smartphone een luxe-aankoop die niet iedereen zich nog kan permitteren. Uit de eerste kwartaalcijfers van 2020 lijken die voorspellingen zeker te kunnen kloppen, want onder andere Samsung en Huawei kenden een heel moeilijk eerste kwartaal. Het gaat hier uiteraard wel om voorspellingen. Veel zal er vanaf hangen hoe snel de globale economie zich na de crisis kan herstellen.

Ga jij je dit jaar nog wagen aan de aankoop van een nieuwe laptop, smartphone of andere elektronica? Laat het ons weten in de reacties!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here