London, UK - July 2, 2011: Model figurine of a businessman at the starting point of the board game monopoly

Terwijl een op de vijf Amerikanen sinds maart in de werkloosheid is beland door de coronacrisis, is het vermogen van de rijkste Amerikanen in dezelfde periode flink aangedikt. De voorbije twee maanden zagen Jeff Bezos, Bill Gates, Mark Zuckerberg, Warren Buffett en Larry Ellison hun fortuin met 75,5 miljard dollar toenemen.

Advertentie

De rijkste mensen in de Verenigde Staten zijn vandaag een stuk rijker dan twee maanden geleden. Sinds het begin van de coronacrisis zagen de vijfentwintig meeste vermogende miljardairs hun vermogen met zo’n 255 miljard toenemen. Dat rapporteert Forbes op basis van een nieuw rapport. Vooral het vermogen van IT-miljardairs nam tussen 18 maart en 19 mei gigantisch toe. Van de top vijf rijkste Amerikanen zijn er vier actief in de IT-sector.

Vooral het vermogen van Facebook-CEO Mark Zuckerberg is in snel tempo aangedikt. Hij is de snelste stijger van de groep. Sinds eind maart steeg Zuckerbergs fortuin met 25,3 miljard dollar. De aandelen van zijn bedrijf namen met 60 procent toe. Daarbij stuwde Facebooks nieuwe e-commerce-initiatief Shops de koers vorige week extra de hoogte in. Volgens Forbes is de zesendertigjarige Zuckerberg nu ‘rijker dan Warren Buffet, Inditex-oprichter Amancio Ortega en Oracle-medeoprichter Larry Ellison.’

Jeff Bezos, eigenaar en CEO van Amazon, was de tweede grootste winnaar van het vijftal. Eerder berichtten we al dat Bezos volgens voorspellingen in 2026 ’s werelds eerste biljonair zal worden. Sinds de uitbraak van de coronacrisis – die de koers van Amazon de hoogte in stuwde – lijkt die voorspelling steeds meer realiteit te worden. Bezos in nu goed voor 147 miljard dollar, een stijging met 34,6 miljard tegenover enkele maanden geleden. Oracle-oprichter Larry Ellison won zeven miljard, terwijl Bill Gates van Microsoft dan weer acht miljard binnen harkte.

Groeiende ongelijkheid

De duizelingwekkende bedragen die Forbes publiceert, staan in schril contrast met de barre realiteit van veel gewone Amerikanen. Terwijl de rijken hun vermogen zien toenemen, wordt een op de vijf burgers in Amerika geconfronteerd met werkloosheid. ‘De pandemie heeft de dodelijke gevolgen van Amerika’s gapende rijkdomkloof aan het licht gebracht, en miljardairs zijn het opvallende symbool van die economische ongelijkheid’, zegt Frank Clemente, executive director bij AFT, in een Fox News Business-rapport.

In de pers klinkt dan ook veel kritiek op de economische ontwikkelingen van de voorbije maanden. Hoewel de superrijken vaak wel aan filantropie doen, heeft dat nauwelijks impact op hun vermogen. Zo berekende de Franse econoom Gabriel Zucman dat de rijkste Amerikanen jaarlijks slechts 0,32 procent van hun vermogen weggeven – Bill Gates en Warren Buffet uitgezonderd. De doorsnee Amerikaan geeft zelfs iets meer uit aan liefdadigheid dan de allerrijksten, stelt de econoom.

Verschillende economen stellen dan ook een vermogensbelasting voor om de ongelijke situatie recht te trekken en de schade van de economische crisis door corona in te perken. ‘We zullen de grote vermogens moeten belasten, zeker na de huidige ramp’, zegt econoom Jeffrey Sachs, hoofd van het Sustainable Development Solutions Network van de Verenigde Naties tegen persbureau Reuters. ‘Overal zijn begrotingen in het ongerede geraakt. Ongelijkheid plus covid-19 leidt tot een diepe sociale crisis.’


Geen velden gevonden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here