August 5, 2019 Palo Alto / CA / USA - Hewlett Packard Enterprise (HPE) corporate headquarters located in Silicon Valley; HPE is an American multinational enterprise information technology

Techgiganten HPE en IBM kondigen besparingen aan om de negatieve impact van de coronacrisis te temperen. Om hoeveel ontslagen het gaat, is momenteel nog niet duidelijk.

Advertentie

De coronacrisis maakt winnaars en verliezers in Big Tech. Terwijl veel softwarebedrijven en e-commercegiganten als Amazon het goed doen, tekenen andere bedrijven in de sector zware verliezen op. Zo hebben HPE en IBM beide een teleurstellend kwartaal achter de rug. De techreuzen kondigen grote besparingen aan voor de komende jaren. Herstructureringen in het personeelsbestand en een verlaging van de lonen staan op het programma.

Zo maakte HPE vorige week bekend dat het de volgende jaren in totaal 1 miljard dollar zal besparen. De IT-reus kondigde daarbij een driejarig kostenoptimalisatieplan aan dat meteen van start zal gaan. In het kader van dat plan zal HPE jobs schrappen, promoties uitstellen, aanwervingen verminderen en de lonen verlagen. Ook het topmanagement zal financieel moeten inboeten. ‘Hoe hoger je loon, hoe groter je loonsverlaging.’

CEO Antonio Neri, die zelf 20 tot 25 procent van zijn basisloon afstaat, licht de maatregelen toe in een verklaring. ‘We nemen beslissende stappen om door de onzekerheid te navigeren, terwijl we ervoor zorgen dat we middelen afstemmen om prioriteit te geven aan groeigebieden, zodat we goed gepositioneerd zijn om onze edge-to-cloud-strategie te versnellen en in de behoeften van onze klanten te voorzien in een post-COVID-19 wereld.’

Lange termijn

Ook IBM deelt in de klappen. Big Blue, zoals het techbedrijf ook wel wordt genoemd, zal alleen al in de Verenigde Staten duizenden banen schrappen. Hoewel het bedrijf het totaal aantal ontslagen niet wilde bevestigen, vermoedt de Amerikaanse zakenkrant Bloomberg dat de herstructurering onder het personeel verregaand zal zijn.

‘IBM’s positie in een zeer competitieve markt vereist flexibiliteit om voortdurend waardevolle vaardigheden aan ons personeel toe te voegen. Hoewel we altijd rekening houden met de huidige omgeving, zijn de beslissingen van IBM in het belang van de gezondheid van ons bedrijf op de lange termijn,’ zei woordvoerder Ed Barbini donderdag in een verklaring. Wel zal IBM getroffen Amerikaanse werknemers nog tot juni 2021 medische dekking bieden.

Hoewel de coronacrisis duidelijk een rol speelt in de besparingen bij het bedrijf, lijdt Big Blue volgens Bloomberg al jaren onder slechte cijfers. De omzet van de techgigant hapert al jaren. Ook in januari had IBM het over ‘agressieve structurele hervormingen’ om de prestaties van de Global Technology Services-tak van het bedrijf te verbeteren. Die tak is goed voor zo’n 30 procent van de totale omzet.


Geen velden gevonden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here