CD&V-voorzitter Joachim Coens wil eerlijke fiscaliteit in de e-commerce op de onderhandelingstafel. Volgens Coens vormen grote spelers als Zalando en Bol.com oneerlijke concurrentie voor Belgische bedrijven.

Advertentie

De coronacrisis heeft de e-commerce de voorbije weken een enorme boost gegeven. Sinds de lockdown doen steeds meer Belgen hun aankopen online. Maar het zijn vooral de buitenlandse webshops als Amazon, Zalando en Bol.com die profiteren van de shift naar online shopping. Belgische bedrijven zien hun inkomsten minder snel stijgen. ‘We moeten tegen de giganten opboksen’, zegt CD&V-voorzitter Joachim Coens in een mededeling.

Volgens Coens vormen internationale e-commercebedrijven oneerlijke concurrentie voor Belgische webshops. Grote spelers als Amazon, Bol.com en Zalando maken wel winst in België, maar betalen (vaak lagere) belastingen in het buitenland. ‘Dat is onrechtvaardig’, zo zegt de CD&V-voorzitter. ‘Het is oneerlijke concurrentie voor de kleinere duurzame Belgische ondernemingen. En het is slecht voor de staatskas. Net nu we zullen moeten investeren in de koopkracht, gezondheidszorg en noem maar op.’

Eerlijke fiscaliteit

Om die problemen aan te pakken, wil Coens inzetten op eerlijke fiscaliteit. Hij wil de kwestie op tafel leggen tijdens de volgende regeringsonderhandelingen. ‘Ik pleit niet voor méér belastingen, wel voor rechtvaardigere’, voegt de CD&V-voorzitter eraan toe. Hoe die belastingen er precies moeten uitzien, wordt niet meteen duidelijk. Wel bevestigt Coens dat hij het probleem wil aanpakken op nationaal én Europees niveau.

Vooral het Europees kader is belangrijk inzake eerlijke fiscaliteit. Volgens professor Fiscaal Recht Michel Maus (VUB) moet elke lidstaat mee aan de kar trekken om de Europese richtlijnen te wijzigen. Maar die consensus is net de moeilijkste opdracht. Landen als Ierland, die internationaal bekend staan als belastingparadijzen, liggen dwars. Met een belastingtarief voor bedrijven van 12,5 procent, lokken ze veel internationale ondernemingen aan hun land. ‘De Ieren willen natuurlijk niet in hun eigen voet schieten.’

Volgens Coens kan ons land echter wel stappen zetten om fiscale rechtvaardigheid op elk niveau te stimuleren. ‘België kan perfect een kader maken én Europees blijven aandringen voor een oplossing.’

Advertentie

2 REACTIES

  1. Het is niet omdat men op IT-gebied in België 10 jaar achter loopt dan bijvoorbeeld Nederland en Duitsland dat men die bedrijven moet aanpakken. In België moet men gewoon sneller in nieuwe technologieën investeren. Soms is er crisis nodig…. Tot voor enkele maanden betaalden bitter weinig mensen via “tap and pay”. Veel mensen, én winkeliers, hadden er nog nooit van gehoord. sommigen hadden zelfs nog altijd niet de mogelijkheid om elektronisch te betalen. En dan kwam Covid-19… en plots ontdekte men het contactloos betalen….

  2. De wet Major en de regeling rond nachtarbeid hebben er voor gezorgd dat we die digitale kooptrein gemist hebben en dat zijn louter politieke beslissingen. Met 5G zijn we goed op weg om hetzelfde voor te hebben, dus CD&V, en de politiek in het algemeen, mopper niet en doe er iets aan de verantwoordelijkheid zit bij jullie!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here