Op ‘Battery Day’ in mei lanceert Tesla een nieuw project dat de toekomst van elektrische wagens voorgoed zou kunnen veranderen.

Advertentie

De toekomst van elektrische wagens zou wel eens dichterbij kunnen zijn dan we denken. Eind mei introduceert Tesla op ‘Battery Day’ een goedkope batterij met een langere levensduur. En dat is cruciaal voor de kostprijs van de wagens. De ‘million-mile’-batterij zou eind dit jaar of begin volgend jaar worden gebruikt in Tesla’s elektrische auto’s in China. CEO Elon Musk is alvast enthousiast over de nieuwe release. ‘Het zal je versteld doen staan. Het doet mij versteld staan.’

De nieuwe batterijtechnologie waaraan Tesla werkt zal volgens experts een revolutie teweegbrengen in de markt voor elektrische wagens. Ze moeten het belangrijkste argument tegen elektrisch rijden (te duur!) omverwerpen. Met de nieuwe generatie batterijen zakt de kost per kilowattuur – waarin het verbruik van elektriciteit wordt uitgedrukt – onder de 100 dollar. Dat zou betekenen dat Tesla hiermee elektrische auto’s kan verkopen aan de prijs van benzinewagens.

Goedkope elektrische wagen

De nieuwe batterij wordt door Tesla ontwikkeld in samenwerking met het Chinese bedrijf Contemporary Amperex Technology Co. Ltd (CATL). Cruciaal voor de ontwikkeling van een duurzame, goedkope batterij is de chemische samenstelling ervan. Met de hulp van academici en experts werken de bedrijven aan kobalt-vrije of kobalt-arme batterijen. Doordat de batterij de kostbare grondstof kobalt niet nodig heeft, is hij een stuk goedkoper om te produceren. Chemische additieven, materialen en omhulsels moeten er daarnaast voor zorgen dat de batterij meer energie kan opslaan voor langere periodes.

Tesla werkt al lang aan nieuwe technologieën die de kostprijs van batterijen omlaag halen en de productie efficiënter maken. ‘We moeten er echt voor zorgen dat we een zeer steile stijging van de batterijproductie krijgen en de kosten per kilowattuur van de batterijen blijven verbeteren – dit is erg fundamenteel en buitengewoon moeilijk’, vertelde Musk in januari aan investeerders. ‘We moeten de batterijproductie op zo’n hoog niveau brengen dat mensen zich vandaag niet eens kunnen voorstellen.’

Lancering

De eerste elektrische wagens met de nieuwe Tesla-batterij zullen in China op de markt komen. Het Aziatische land staat voorop in de verkoop van elektrische wagens en speelt ook een strategische rol in de productie ervan. Een groot deel van de onderdelen voor de voertuigen wordt immers in China geproduceerd. In 2018 opende Tesla als eerste buitenlandse bedrijf ook een autofabriek in de Chinese stad Shanghai.

Wanneer de Tesla’s met de nieuwe batterijen naar de rest van de wereld komen, is nog afwachten. ‘Uiteindelijk zullen verbeterde versies van de batterij, met een grotere energiedichtheid en opslagcapaciteit en zelfs lagere kosten, worden gebruikt in Tesla-voertuigen op andere markten, waaronder Noord-Amerika,’ bevestigen bronnen aan Reuters. Toch lijkt een betaalbare elektronische auto binnen handbereik. Wij kijken er alvast naar uit om het nieuwe model van Tesla uit te proberen.

Overweeg jij het om een elektrische wagen te kopen? Laat het ons weten in de reacties onderaan het artikel?


Geen velden gevonden.

3 REACTIES

 1. Woon in Noorwegen en heb nieuwe electrische Lexus ux300e besteld. Levering in november met 10 jaar garantie op batterij of 1 miljoen km. Vorig weekend 3 dagen testwagen gereden , erg tevreden en nu wachten tot levering eind october.

  • Gedacht dat Toyota, op moment dat zij de markt van de e.v. zouden betreden, een revolutie zouden teweegbrengen in de actieradius..
   Nu lees ik dat dit maar een schromelijke 300 km in beste omstandigheden is in hun lexus ev..
   Dan komt de evenwaardige KIA veel beter uit de hoek met 430 km radius…

   Benieuwd naar de nieuwe tesla batterij.. Niet naar de auto op zich , want de bouw Q daarvan is echt ondermaats.

 2. Is er enige standaardisatie bij dit soort batterijen????
  Met andere woorden: zijn de verschillende batterijen van diverse producenten uitwisselbaar????
  Lijkt mij niet zo’n opgave!!
  Maar het zal helaas weer “ieder voor zich” zijn.
  Toch is het met containers ook gelukt!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here