Spatial maakt het gebruikers eenvoudig om een vergadering in virtual reality te hebben. De VR-software wordt gratis beschikbaar gesteld voor web, mobile en Oculus Quest.

Advertentie

VR-bedrijf Spatial heeft de ambitie om het Zoom van de virtuele meetings te worden (maar dan zonder de privacyproblemen). Vandaag stelt de scale-up haar software gratis beschikbaar voor iedereen. Het bedrijf maakt de tool daarnaast ook compatibel met webbrowers, iOS, Android en de Oculus Quest. Door VR-meetings breed beschikbaar te maken, hoopt Spatial gebruikers voor zich te winnen die genoeg hebben van chaotische videocalls en op een andere manier willen samenwerken op afstand.

Voor de coronacrisis was de strategie van Spatial vooral gericht op grote bedrijven die over de juiste (dure) VR-apparatuur beschikten. Zonder headset was de software niet te gebruiken. Niet zo toegankelijk voor de gewone sterveling, dus. Maar nu we allemaal van thuis uit werken, kiest het bedrijf voor een andere strategie. Door de software breder beschikbaar te maken, wil Spatial gebruikers een virtuele vergaderruimte bieden die toch iets meer doet denken aan een gewone kantooromgeving dan Zoom of Skype.

Het kantoorgevoel

Een account maken op Spatial is eenvoudig. Je logt in via Google, Outlook of je gewone e-mailadres. Je kiest een naam, maakt een foto en creëert een avatar. Eens je gewend bent aan het ietwat verontrustende uiterlijk van je virtuele zelf, maak je een team. Vervolgens vraagt Spatial met welke methode je de software wilt gebruiken. Zelf selecteerde ik de webversie, maar je kan natuurlijk ook gebruikmaken van een echte VR-headset.

Toegegeven is het een beetje contra-intuïtief om te zien hoe Spatial zijn futuristische mixed-reality-technologie op een 2D-scherm brengt. Het beeld is niet erg scherp. En met een framerate van onder de 30 bps, heb je ook niet meteen een naadloze VR-ervaring. Wel is het in de webversie eenvoudig om gesprekken met mensen te voeren.

Daarnaast geeft Spatial je het gevoel dat je een soort ruimte deelt met je collega’s. Zo komt een VR-meeting toch een beetje in de buurt van het kantoorgevoel. Je ziet alles waaraan je collega’s samenwerken. En vanuit hun perspectief ben je – als je je webcam inschakelt – een gigantisch zwevend videoscherm. Hoewel je via de toepassing op web en mobile geen gebruik kan maken van de “hands-on” interactiviteit die Spatial toestaat, kan je wel zien wat er om je heen gebeurt.

Wie wel een VR-headset heeft, is beter af met de software van Spatial. Als je je headset opzet krijg je met Spatial echt het gevoel dat je je in een kantoor met je collega’s bevindt. Net als in elke VR-omgeving kan je door de ruimte teleporteren en objecten vastnemen en verplaatsen. Ook interactie met andere mensen voelt natuurlijker aan. In de onderstaande demo ontdek je wat er mogelijk is met de software.

Toekomst voor VR-meetings

Denken we dat iedereen voortaan videomeetings zal inruilen voor VR? Weinig waarschijnlijk. De software werkt, logischerwijze, beter met een headset dan op het web of via de smartphone. En niet iedereen kan zich een dure headset veroorloven. Wanneer je wel de juiste apparatuur hebt, zijn VR-meetings een interessant alternatief voor videocalls. Want, zoals Mark Zuckerberg zegt: ‘Het ongelooflijke van de technologie is dat je het gevoel hebt dat je daadwerkelijk op een andere plek met andere mensen aanwezig bent. Mensen die het proberen, zeggen dat het anders is dan alles wat ze ooit in hun leven hebben meegemaakt.’

Wil jij VR-meetings uitproberen of houd je het toch liever bij een videogesprek? Laat het ons weten via de reacties onderaan.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here