Nieuws

TikTok beschuldigd van verbreken kinderprivacywetten in Amerika

Amerikaanse belangengroepen die opkomen voor de rechten van kinderen, beweren dat TikTok ondanks een eerdere boete nog steeds data van minderjarige leden verzameld.

Dat TikTok onder vuur ligt in de Verenigde Staten is al lang geen nieuws meer. De app wordt er van beschuldigd een spionagetool te zijn van de Chinese regering, en ook het privacybeleid voor minderjarige gebruikers zou niet aan privacywetten voldoen. In februari 2019 kreeg ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, hiervoor een boete van 5,7 miljoen dollar (ofwel 5,3 miljoen euro) omdat het persoonlijke data van kinderen jonger dan 13 jaar zonder weten van de ouders verzamelde. Minderjarigen maken een groot deel uit van het ledenbestand van TikTok, zowel in de VS als daarbuiten.

Enkele Amerikaanse belangengroepen die kinderrechten behartigen, hebben bij de Federal Trade Commission een nieuwe klacht ingediend tegen TikTok. Volgens de lobbygroepen zou TikTok zich meer dan een jaar later nog steeds schuldig maken aan praktijken waar ze eerder voor bestraft werden. Ouders krijgen volgens hen te weinig tools ter beschikking om te voorkomen dat de app gegevens van hun kinderen bewaart.

Populairder dan ooit

Volgens de belangengroepen is het belangrijk dat het FTC opnieuw optreedt tegen TikTok, nu de app nog populairder is dan ooit. In het eerste kwartaal van 2020 werd de applicatie wereldwijd meer dan 315 miljoen keer gedownload. Dat is een absoluut record voor eender welke app. Daardoor heeft TikTok de kaap van 2 miljard downloads gerond.

TikTok heeft in een statement gezegd dat het voorlopig nog niet op de hoogte is gebracht van de aanklacht. Het bedrijf claimt zelf sterk in te zetten op privacy, om een veilige omgeving te creëren voor gebruikers van alle leeftijden. Om ouders het gevoel te geven toch enige controle te hebben over het appgebruik van hun kinderen, voerde TikTok in februari ouderlijke controle in. Maar die geeft ouders geen controle over opslag van data.

Nederland

Ook in Nederland trekt het privacybeleid van TikTok de aandacht. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP), de Nederlandse privacywaakhond, is recent een onderzoek opgestart om te zien of de applicatie wel voldoet aan de normen. Applicaties die veel door kinderen gebruikt worden, moeten voldoen aan strengere privacyeisen. De app is in Nederland ook zeer populair, met zo’n 1 miljoen gebruikers. Daarvan zijn 830.000 jonger dan 16 jaar. De AP zal eind dit jaar de resultaten van zijn onderzoek publiceren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business