Menlo Park, California, USA October 2, 2017: Headquarters for social networking giant Facebook Inc in Menlo Park California

Vorige week stemde Facebook voor het eerst in met het vergoeden van moderatoren met geestelijke gezondheidsproblemen.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!In een rechtszaak met getraumatiseerde (ex-)moderatoren stelt Facebook voor om 52 miljoen dollar uit te betalen. Dat rapporteert het Amerikaanse nieuwsplatform The Verge. Het gaat om een voorlopige schikking in een rechtszaak in het San Mateo Superior Court van de Amerikaanse staat Californië. Naast een schadevergoeding wil het bedrijf werknemers ook psychologische ondersteuning bieden bij het uitoefenen van hun job.

De advocaten van de moderatoren reageren tevreden op het voorstel. ‘We zijn zo blij dat Facebook met ons heeft samengewerkt om een ​​programma te ontwikkelen (…) dat een paar jaar geleden onvoorstelbaar was’, zegt Steve Williams, advocaat van de schuldeisers, in een verklaring. ‘De schade die kan worden geleden door dit werk is reëel en ernstig.’

Zware job

De rechtszaak tegen Facebook begon in 2018, toen Selena Scola klacht neerlegde tegen haar ex-werkgever. Als moderator kwam ze elke dag in aanraking met beelden van verkrachting, moord en zelfdoding. Na negen maanden ontwikkelde ze hierdoor een psychische stoornis. Ook andere ex-moderatoren herkenden zich in de klachten van Scola. Verschillenden onder hen sloten zich bij de rechtszaak aan. De moderatoren verwijten hun ex-werkgever een gebrek aan aandacht voor hun geestelijke gezondheid.

Nu erkent Facebook met de schikking voor het eerst het leed van zijn (ex-)moderatoren. De getraumatiseerde personen zullen een minimumbedrag van 1000 dollar ontvangen. Als ze worden gediagnosticeerd met een geestelijke gezondheidsaandoening komt daar nog 1500 dollar bij. Werknemers die meerdere aandoeningen aan hun werk bij Facebook hebben overgehouden, kunnen tot 6000 dollar schadevergoeding ontvangen. De vergoeding is vooral bedoeld om medische kosten zoals psychologische begeleiding te dekken.

Andere maatregelen

Naast de schadevergoeding wil Facebook ook andere maatregelen invoeren om de job draaglijker te maken. Zo wil het bedrijf de programma’s die contentmoderatoren gebruiken aanpassen om de impact van het bekijken van schadelijk beeldmateriaal te beperken. Zo zal het bedrijf het geluid van video’s uitschakelen en het beeld in zwart-wit zetten. De wijzigingen zouden in 2021 voor alle moderatoren moeten worden geïmplementeerd.

Moderatoren die dagelijks choquerende beelden te zien krijgen, zullen ook wekelijkse coaching-sessies met een therapeut krijgen. Werknemers die een acuut geestelijk gezondheidsprobleem ervaren, krijgen binnen de 24 uur toegang tot een erkende counselor. Ook stelt Facebook maandelijkse groepstherapiesessies beschikbaar voor moderators.

Facebook benadrukt verder het belang van de moderatoren voor het platform. ‘We zijn de mensen die dit belangrijke werk doen dankbaar om van Facebook een veilige omgeving voor iedereen te maken’, stelt het bedrijf in een verklaring. ‘We zijn vastbesloten om hen via deze schikking en in de toekomst aanvullende ondersteuning te bieden.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here