Woman working at home having a video conference with colleagues

Gisterenmorgen kondigde het videobelbedrijf Zoom aan dat het Keybase heeft aangekondigd. Hiermee wil het bedrijf werken aan de veiligheid van de app.

Advertentie

De aandeelhouders van Zoom waren gisteren euforisch. Na de aankondiging over de overname van Keybase, schoot de beurswaarde van het videobelbedrijf omgoog. Met de aankoop van de techstart-up met expertise in gegevensversleuteling, wil Zoom werken aan de veiligheid van de app. Keybase moet de videoconferingtool weer meer geloofwaardigheid geven, na de stroom aan negatieve berichtgeving over Zoom-bombers in de media.

Sinds het begin van de coronacrisis is Zoom een rijzende ster onder de videochat-apps. Op een paar weken nam het gebruikersaantal exponentieel toe. Vandaag heeft het platform wel 300 miljoen dagelijkse gebruikers, zo’n dan 30 keer meer dan vijf maanden geleden. Maar met de toename van het aantal gebruikers, werden ook de veiligheidsproblemen in de app duidelijk. Een voorbeeld daarvan zijn de Zoom-bombings, waarbij een hacker private videomeetings onderbreekt en bedreigingen uit of pornografische content toont.

Met deze incidenten wil het bedrijf nu komaf maken. In een blogpost schrijft Eric Yuan, CEO van Zoom, dat de aqcuisitie van Keybase in deze ambitie past. ‘Ons doel is om de hoogst mogelijke privacy te bieden, terwijl we naar een evenwicht zoeken tussen de gebruikerservaring en ons streven om schadelijk gedrag op ons platform te voorkomen. Het ervaren team van Keybase zal een cruciaal onderdeel zijn van deze missie.’

Volledig versleuteld

Met de expertise van Keybase wil Zoom de app uitrusten met end-to-end encryptie. Zo worden data versleuteld verstuurd naar ontvangers en zijn persoonlijke gegevens veilig. De functie zal beschikbaar zijn voor elke betalende gebruiker. ‘Zoom zal een volledig versleutelde vergadermodus bieden voor alle betaalde accounts. Ingelogde gebruikers zullen een cryptografische identiteit krijgen die is opgeslagen in een repository op Zoom’s netwerk,’ schrijft Yuan verder in de blogpost. Dat zou het vertrouwen terug moeten herstellen.

Op vrijdag 22 mei zou het bedrijf een gedetailleerd plan voor de end-to-end encryptie klaar moeten hebben. Na discussie met gebruikers en veiligheidsexperts wordt de functie dan uitgerold in de software. Wanneer de volledige versleuteling echt zal worden geïntegreerd, is dus nog niet duidelijk. Ook wat er met de producten en diensten van Keybase zelf zal gebeuren, wordt momenteel nog besproken.

Gebruik jij nog Zoom? Of kies je voor een andere optie? Laats het ons weten met een reactie onderaan het artikel.


Geen velden gevonden.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here