Innovative green technologies, smart systems and recycling for environmental sustainability, network of isometric concepts

In een nieuw onderzoek van Paessler AG geeft twee derde van de IT-professionals aan dat hun afdeling mee verantwoordelijk is voor duurzaamheid en een beter klimaat.

Advertentie

Tussen januari en maart 2020 nam het IT-monitoringsbedrijf Paessler AG een enquête af bij 1900 IT-professionals in meer dan 100 landen. Het doel? De rol van de IT-afdeling in kaart te brengen met betrekking tot duurzame bedrijfsvoering. Het onderzoek laat zien dat duurzaamheid en energie-efficiëntie belangrijke thema’s zijn voor IT-professionals.

Technologie zal een grote rol spelen in onze omgang met klimaatverandering. Dat laat ook het onderzoek zien. Bijna twee derde van de respondenten in de Benelux vindt dat de IT-afdeling (mede)verantwoordelijk is voor duurzaamheid en een beter klimaat. Ook peilde de studie naar de grootste uitdaging waar IT in het komende decennium voor zal komen te staan. Volgens drie op de tien IT-beheerders in de Benelux is dat energie-efficiëntie. Ook werd IT-personeel gevraagd hoe zij de energie-efficiëntie zouden kunnen verbeteren. Als antwoord hierop maakt ruim een derde (38%) gebruik van alleen de vereiste hardware en zegt 30% slimme technologie in te zetten, zoals IoT-oplossingen en sensoren.

IT-afdelingen zien duurzaamheid dus als een uitdaging, maar opvallend is dat 37% van de respondenten in zowel de Benelux als wereldwijd nog niet nadenkt over de manier waarop ze deze uitdaging willen aanpakken.

Thuiswerk en klimaatimpact

‘Het massale thuiswerken in deze periode laat zien dat het gedrag van medewerkers een klimaatimpact heeft. Met de juiste inzet van bestaande software kunnen we die impact verder vergroten. Hoewel onze bevindingen duidelijk maken dat IT-beheerders zich verantwoordelijk voelen voor het waarborgen van een milieuvriendelijke bedrijfsvoering, laat het onderzoek zien dat er een gebrek is aan inzicht in hoe bestaande software kan bijdragen aan het verminderen van de uitstoot,’ zegt Wilco Ravestein, Country Manager Benelux bij Paessler AG.

Ravestein benadrukt verder het belang van betrokkenheid van elk personeelslid op het vlak van duurzaamheid en klimaat. ‘Het personeel binnen moderne organisaties heeft een belangrijke rol te spelen nu de rol van technologie strategischer wordt. Wanneer organisaties nieuwe wegen bewandelen om de duurzaamheid van het bedrijf te verbeteren, kan monitoring helpen. Zo kunnen bedrijven vaststellen waar ze energie kunnen besparen en waar apparatuur kan worden gemaximaliseerd.’

Is jouw IT-afdeling al bezig met verduurzaming en energie-efficiëntie? Welke rol moet IT volgens jou spelen in de verduurzaming van de bedrijfsvoering? Laat het ons weten met een reactie onderaan.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here