impact of a water drop splash on a euro coin in red water

In een grondidge update van The Worldwide Black Book voorspelt IDC dat IT-uitgaven dit jaar wereldwijd met 5,1 procent zullen afnemen. Vooral de markt voor hardware zal krimpen. Investeringen in infrastructuur en cloud blijven wel groeien.

Advertentie

Dit jaar zullen investeringen in IT wereldwijde met 5,1 procent afnemen tot 2,25 biljoen dollar, omgerekend zo’n 2,08 biljoen euro. Dat stelt het Amerikaanse onderzoeksbureau IDC in een update van The Worldwide Black Book naar aanleiding van de coronacrisis. De economische impact van de crisis leidt rechtstreeks tot een afname in IT-investeringen en zakelijke uitgaven op korte termijn. Vorig jaar stegen de investeringen in IT nog met 5 procent.

‘Het is onvermijdelijk dat de grote economische recessie zich, vooral in het tweede kwartaal, zal vertalen in een aantal grote verlagingen van IT-uitgaven’, zegt Stephen Minton, programmadirecteur bij IDC’s Customer Insights & Analysis-groep. ‘Sommige bedrijven zullen de kapitaaluitgaven verminderen en andere zullen nieuwe projecten uitstellen of op andere manieren kosten proberen te verlagen. Maar er zijn ook tekenen dat sommige delen van de IT-markt relatief beter bestand zijn tegen deze economische crash.’

Cloud blijft groeien

Volgens IDC zal de impact van de coronacrisis zich niet over de hele IT-sector verspreiden. Hoewel de markt voor apparaten als computers en smartphones een grote krimp van 12,4 procent te verwerken krijgt, worden andere delen van de IT-markt minder getroffen. Software-uitgaven zullen maar met 1,9 procent dalen en ook IT-investeringen in diensten nemen volgens de voorspelling van IDC slechts met 2,6 procent af.

Afbeelding met schermafbeelding

Automatisch gegenereerde beschrijving
IT-uitgaven in 2020 per sector volgens IDC

De markt voor infrastructuur lijkt dan weer beter bestand tegen de economische schok. Vooral clouduitgaven nemen toe. IDC merkt op dat bedrijven hun cloudprojecten versnellen om kosten te beheersen en grote kapitaaluitgaven uit te stellen. ‘De meeste groei zit in de cloud’, bevestigt Minton. ‘De totale uitgaven voor software zullen naar verwachting afnemen, aangezien bedrijven nieuwe projecten en de uitrol van applicaties uitstellen.’ Toch zullen organisaties nog steeds over een grote hoeveelheid gegevens beschikken die ze moeten opslaan en beheren. Steeds meer van die data wordt nu overgezet naar de cloud.

Hoop voor volgend jaar

IDC zegt ook dat het de impact van de coronapandemie op de IT-markt op de voet volgt. Het analysebureau publiceert regelmatig updates over de cijfers van de technologiemarkt om de gevolgen van het virus te analyseren. Vorig jaar voorspelde IDC nog een toename van de IT-uitgaven met 5 procent. In mei stelde het bureau de groeiverwachting bij naar 1 procent, toen het coronavirus zich buiten China begon te verspreiden. Ondertussen is er dus al sprake van een krimp met 5 procent voor dit jaar.

Ten slotte geeft het analysebureau de sector ook hoop voor volgend jaar. Zo voorspelt The Worldwide Black Book dat IT-investeringen in 2021 terug met 5 procent zullen toenemen.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here