Woman wearing protective face mask in the office for safety and protection during COVID-19

De voorbije maand werden in onze ziekenhuizen miljoenen onbruikbare mondmaskers geleverd. Het Leuvense 3D-printingbedrijf Materialise wil deze voorraad redden met een ge-3D-printe beugel.

Advertentie

Materialise zet zich in de coronacrisis volop in om onze zorgsector van persoonlijk beschermingsmateriaal te voorzien. Met een nieuwe oplossing wil het bedrijf de miljoenen afgekeurde KN95-mondmaskers die in België werden geleverd weer bruikbaar maken. Samen met de Belgische overheid en een aantal ziekenhuisdeskundigen ontwikkelde Materialise een ​​veilige oplossing.

Een ge-3D-printe beugel moet ervoor zorgen dat de maskers nauw aansluiten op de neusbrug en de rest van het gezicht. Op die manier kunnen ze weer gebruikt worden door verzorgend personeel.

De KN95-maskers zijn een variant van FFP2-maskers. Hoewel de filter van deze mondmaskers voldoende bescherming biedt, sluiten het materiaal zelf niet goed aan op het gezicht van verpleegkundigen. Deze losse pasvorm houdt een veiligheidsrisico in voor verzorgend personeel. ‘Het zijn veelal maskers die niet aangepast zijn aan de morfologie van Europese gezichten, waardoor lucht nog langs de zijkant binnenkomt’, zegt Bram Smits, adviseur bij Materialise.

Webshop

Met een ge-3D-printe beugel kan Materialise dit probleem rechtzetten. Ondertussen is de oplossing twee à drie weken getest in een aantal Belgische ziekenhuizen. De preventiedienst IDEWE is daarbij tot de conclusie gekomen dat de maskers voldoen aan de veiligheidsnormen van het ATP-protocol. Zo kunnen ze weer veilig gebruikt worden door de zorgverleners. Daarnaast kunnen de beugels eenvoudig gedesinfecteerd worden voor hergebruik.

Materialise geeft aan dat het met de ge-3D-printe oplossing zo’n drie miljoen afgekeurde mondmaskers kan redden. Zorginstellingen en ziekenhuizen en consumenten die beschikken over onvoldoende aansluitende mondmaskers kunnen de beugel online bestellen. Materialise biedt de oplossing in vier maten aan op de webshop. Een instructievideo legt verder uit welke maat je het best kiest en hoe je de beugel in combinatie met het masker moet dragen.

Samenwerking

Ondertussen zijn de eerste hulpstukken al in gebruik in verschillende ziekenhuizen, waaronder het UZ Leuven. Minister Philippe De Backer is alvast tevreden over de oplossing. Hij zegt ‘heel blij te zijn dat we dankzij dit goede werk van Materialise onze zorgverleners nu nog beter zullen kunnen bevoorraden. Dit is opnieuw een voorbeeld van vruchtbare samenwerking tussen Belgische innovatie en ons gezondheidssysteem’, aldus de minister.


Geen velden gevonden.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here