pexels gratis stockfoto's

Bedrijven combineren steeds vaker verschillende clouddiensten. Volgens het Flexera 2020 State of the Cloud Report gaat 93% vandaag voor een multicloud-strategie.

Advertentie

Sinds de commercialisering van cloudtechnologie een tiental jaar geleden, is de markt voor clouddiensten gigantisch gegroeid. Waar bedrijven in het begin nog weigerachtig stonden tegenover een virtuele infrastructuur, investeren ze vandaag steeds meer in de technologie. En ook de manier waarop cloud wordt ingezet, verandert. Multicloud wordt steeds populairder, zo blijkt uit het Flexera 2020 State of the Cloud Report.

Wat is multicloud?

Het State of the Cloud Report is gebaseerd op een enquête bij 750 ondernemingen wereldwijd in het eerste kwartaal van dit jaar. Uit de ondervraging blijkt dat meer dan negen op de tien bedrijven een multicloud-strategie verkiezen. Dat betekent dat ze clouddiensten afnemen van verschillende providers. Ten eerste is er een organische evolutie naar verschillende cloudomgevingen. Als gevolg van een ongecoördineerde aanpak van verschillende afdelingen binnen organisaties gaan bedrijven vaak onbewust in de richting van een multicloud-omgeving.

Maar er zijn ook strategische redenen voor die evolutie:

Voorkomen van een vendor lock-in: bedrijven willen niet gebonden zijn aan één partij voor al hun clouddiensten

Technische doelen of zakelijke vereisten: bepaalde cloudaanbieders sluiten met hun technologie beter aan bij de vereisten voor een specifiek project

Compliance met dataregulering: volgens bepaalde wetten, reguleringen of bedrijfsafspraken moet bedrijfsdata zich fysiek op een bepaalde locatie bevinden

Flexera 2020 State of the Cloud Report: 93% kiest voor multicloud

Kansen en uitdagingen

Een multicloudstrategie is een voordelige manier om over te schakelen op een virtuele infrastructuur. Maar met de overstap naar meerder cloudleveranciers gaan er ook uitdagingen gepaard. Zo is het voor bedrijven een aanpassing om verschillende cloudomgevingen goed te managen. Ook hebben organisaties niet altijd de juiste kennis in huis om te beoordelen of een applicatie wel naar de cloud kan worden gemigreerd. Daarnaast blijven veiligheid, governance en expertise pijnpunten.

Om de overstap naar een multicloudomgeving geslaagd te laten verlopen, investeren bedrijven nu ook meer in menselijk kapitaal. Organisaties richten steeds vaker centrale cloudteams en expertisecentra op om optimaal gebruik te maken van interne expertise. Het beheren en optimaliseren van cloudkosten is een grote focus van deze teams.  

Blik op de toekomst

Ten slotte besluit het rapport dat bedrijven meer en meer investeren in de publieke cloud. Ze verhuizen meer workloads naar een virtuele infrastructuur en gebruiken daarbij een multicloud-strategie. De huidige coronapandemie lijkt die trend nog te versnellen. Zes op de tien bedrijven wil nu sneller beginnen aan de migratieplannen voor hun data en apps.

‘Organisaties verhuizen naar de cloud vanwege de schaalbaarheid en de kosten. Ze gebruiken verschillende meetpunten om de resulterende bedrijfswaarde van de cloud te meten. Cloudvoordelen zijn vooral de laatste tijd bijzonder waardevol gebleken. Organisaties die zich bijna van de ene op de andere dag hebben moeten aanpassen aan thuiswerk door COVID-19, maken nu massaal gebruik van de cloud’, besluit het rapport.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here