PARIS, FRANCE - SEP 28, 2018: Directly above view of New Amazon Cardboard box against yellow background. Amazon Prime is the online paid subscription service offered by Amazon.com web-commerce site

Kritiek op multinationals als Amazon groeit nu de coronacrisis hun ware macht onthult.

Advertentie

Online shopping is door de wereldwijde pandemie en de daaropvolgende lockdowns gigantisch toegenomen. Voor essentiële benodigdheden als mondmaskers, toiletpapier en handgel vertrouwen we op webshops om ons uit de nood te helpen. Maar onze afhankelijkheid van bedrijven als Bol.com en Amazon heeft ook een keerzijde. Dat stelt Stacy Mitchell van het Amerikaanse Insutitute for Local Self Reliance, een organisatie die pleit voor decentralisatie van de economie en opkomt voor lokale bedrijven.

Mitchell en haar instituut leveren al sinds jaren kritiek op bedrijven als Amazon. Nog voor de pandemie meldde het Institute for Local Self-Reliance bijvoorbeeld dat bijna één op de twee dollar van de online aankopen in 2016 in de Verenigde Staten naar Amazon ging. De afgelopen maand nam de beurswaarde van Amazon aanzienlijk toe, terwijl ook de vraag van consumenten verder is gegroeid. Zo steeg de koers van het bedrijf van zo’n 1800 dollar begin februari tot 2400 dollar nu. De cijfers maken duidelijk dat de dominantie van de multinational op de online winkelmarkt sinds vier jaar nog is toegenomen.

‘Amazon is nu een soort essentiële infrastructuur. Maar wat zijn de gevaren als die infrastructuur volledig in private handen is zonder regulering van buitenaf?’

Stacy Mitchell, co-directeur van het Insutitute for Local Self Reliance

‘Amazon drijft op macht en ongelijkheid’

In een podcast op The Verge praat Stacy Mitchell met redacteur Nilay Patel over het toenemende economische gewicht van Amazon en de impact ervan op de samenleving in de Verenigde Staten. Volgens de Amerikaanse activiste heeft de coronacrisis ons de ware macht van multinationals als Amazon getoond. ‘Amazon is nu een soort essentiële infrastructuur. Maar wat zijn de gevaren als die infrastructuur volledig in private handen is zonder regulering van buitenaf?’ We staan Amazon dus toe om onze economie te reguleren als private entiteit, zegt Mitchell. Zij beslissen welke producten het goed doen of niet en welke bedrijven het goed doen of niet. ‘Willen we dit soort multinationals echt zo veel macht geven?’

Ook de structurele ongelijkheid in onze samenleving is volgens Mitchell duidelijker geworden door de pandemie. We zien dat een groot aantal mensen weinig heeft om op terug te vallen in tijden van crisis. Zowel op het gebied van volksgezondheid als op het gebied van economie wordt het risico van ongelijkheid duidelijk, stelt Mitchell. Eerstelijnswerkers die vaak minder verdienen zijn ook kwetsbaarder voor het virus. En ook in het in stand houden van ongelijkheid spelen multinationals als Amazon een grote rol.

Economisch systeem

Mitchell legt ook de link met ons economisch systeem. Onze economie steunt volgens haar te sterk op enkele grote spelers. Zo komt een groot deel van voedingsmiddelen zoals varkensvlees in de Verenigde Staten van een klein aantal leveranciers. En ook voor geneesmiddelen steunt de VS op een kleine groep Chinese bedrijven. Deze monopolievorming is erg gevaarlijk, zegt Mitchell. Ze pleit voor een decentralisatie van de economie en meer aandacht voor lokale bedrijven.

Mitchell ziet in de crisis dan ook een nieuwe kans om ons economisch systeem te herdenken. Ze is hoopvol dat mensen de risico’s van onze afhankelijkheid van een aantal grote spelers beginnen in te zien. ‘Ik denk dat we tot op zekere hoogte – althans in de marge binnen de politiek en in het publiek debat – mensen zien die zeggen: ‘Wacht eens even. Misschien moeten we echt anders over economisch beleid denken.’ En misschien moeten we vooral de kwestie van de monopoliemacht aanpakken’, besluit ze.

Hieronder vind je het volledige interview van Stacy Mitchell met The Verge. Ben je het eens met haar kritiek op multinationals als Amazon? Laat het ons weten in de comments.

Podcast met Stacy Mitchell van het Insutitute for Local Self Reliance

Advertentie

1 REACTIE

  1. Ik ben helemaal akkoord met wat Stacy Mitchell hier zegt. Er zijn altijd andere kanalen maar vele mensen zijn kudde-beesten en volgen de eenvoudigste weg; die niet altijd de beste of de goedkoopste is ! Mensen , probeer eens andere kanalen te gebruiken. Deze zijn gemakkelijk genoeg te vinden via eender welke zoekmachine. Er is juist een beetje vertrouwen nodig dat de spullen zullen aankomen maar daartegen kan je jezelf wapenen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here