Het is de bedoeling dat vanaf volgende week Belgische bedrijven weer de draad oppikken. Een QR-code moet werknemers beschermen tegen het coronavirus.

Advertentie

Vrijdagavond maakte de Nationale Veiligheidsraad via een veelbesproken persconferenties een (voorlopig) stappenplan bekend voor de exitstrategie, die ons land uit de omknelling van het coronavirus moet brengen. De eerste stap daarin wordt volgende week gezet: het opnieuw opengaan van (B2B) bedrijven. Het zal in elke stap van de exitstrategie van cruciaal belang zijn om de verspreiding van het virus nauwgezet te blijven opvolgen. Maar hoe dat georganiseerd moet worden, dat is naar goede gewoonte een zeer moeilijke discussie geworden.

Minister Philippe De Backer sprak zich onlangs uit tegen het implementeren van een corona-app, die via bluetoothverbindingen iemand kan waarschuwen of hij/zij in contact is gekomen met een besmet persoon. Het voornaamste discussiepunt rond tracing apps is de waarborg van de privacy. Ze maken namelijk gebruik van persoonlijke gegevens zoals locatie. Anders dan wat veel buurlanden ondertussen overwegen, zal België geen corona-app invoeren.

QR-codes

Een privacyvriendelijkere oplossing wordt voorgedragen door Vinçotte, een expertenbureau rond veiligheid op de werkvloer in al zijn aspecten. Het zette zijn schouders mee rond het project Savitas, een afkorting voor Scoped Anonymous Viral Infection Tracing At Scale. Dat is een special systeem dat werkt met QR-codes die mensen kunnen vrijwillig kunnen downloaden. De QR-codes werden ontwikkeld door Esoptra, een bedrijf uit Herentals.

Een eerste implementatie van het systeem moet vanaf 4 mei al mogelijk zijn op de werkvloer volgens Vinçotte. Voor elk bedrijf wordt een unieke QR-code aangemaakt. Iemand die besmet is met het virus, kan in het systeem van Savitas dat aangeven. Werknemers die dezelfde QR-codes gescand hebben als iemand die besmet is, krijgen dan via de QR-codes een verwittiging dat ze best een dokter raadplegen.

De logica achter het systeem is dus vrij gelijkaardig als die van tracing apps, maar volgens Vinçotte is het wel veel verantwoorder, omdat de medewerking van medewerker volledig vrijwillig is. De QR-codes worden al door verschillende welzijnsdiensten zoals Mensura, Attentia en Vias ondersteund. Ook de universiteit van Antwerpen werkt mee aan het project.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here