Man holding money banknote and counting

Investeren in cryptomunten? Met deze digitale portemonnee van de Belgische start-up NGRAVE bescherm je je beleggingen tegen hackers.

Advertentie

In 2014 werd het bitcoinplatform Mt Gox gekraakt door een bende hackers. De Vlaming Xavier Henricks, die via het platform had belegd in cryptomunten, raakte een deel van zijn centen kwijt. Enkele jaren later raakte hij weer een stuk van zijn kapitaal in digital coins kwijt aan cybercriminelen. Hij besloot terug te vechten. Henrick speurde de hackers op en legde hun werkwijze bloot. Vervolgens richtte hij een bedrijf op: NGRAVE.

Om diefstallen in de cryptowereld tegen te gaan, startte Henricks samen met Ruben Merre en Edouard Vanham NGRAVE. De drie ondernemers ontwikkelden met de start-up een cryptoportemonnee om beleggingen in digitale munten te beschermen tegen diefstal. En dat is ook nodig. De crypto-economie is immers kwetsbaar voor hackers. Zo becijferde het beveiligingsbedrijf Ciphertrace dat cryptobeleggers vorig jaar 4,5 miljard dollar zijn kwijtgespeeld door diefstal.

Cold wallet

Met de digitale ‘cold wallet’ heeft NGRAVE een waterdichte formule in handen om digitale sleutels te beveiligen. Het toestel ziet eruit als een smartphone en werkt met QR-codes. Op die manier heeft de portemonnee geen rechtstreekse verbinding met een netwerk via wifi of bluetooth en kan het onmogelijk gehackt worden. Ook werkt het systeem zonder usb-connectie. Op die manier kan de portemonnee verschillende cryptomunten als de bitcoin, de litecoin en de ripple veilig opslaan.

Het systeem van de digitale portemonnee is zo veilig omdat alle cruciale stappen offline gebeuren. ‘Voor elke transactie in digitale munten heb je een publieke sleutel nodig – het adres dat publiek is – en een private sleutel. Ons systeem maakt dat die private sleutel nooit online te achterhalen valt’, zegt Merre. De beveiligingslaag van de NGRAVE ZERO heeft zo een EAL7-score gekregen. ‘Dat is het hoogst mogelijke niveau, terwijl zelfs veel banken en andere fintech-oplossingen op EAL5 of maximum EAL6 blijven steken.’

NGRAVE ZERO

Lancering NGRAVE

Nu het prototype ondertussen klaar is, wil NGRAVE zijn oplossing op de markt brengen. Op 26 mei lanceert de start-up een crowdfundingsronde via Indiegogo. Vroege investeerders zullen de digitale portemonnee met een korting kunnen kopen. In de plaats van 400 dollar zal NGRAVE via Indiegogo slechts 250 dollar voor het toestel vragen, mogelijks in combinatie met een ander product.

‘De levering staat gepland voor oktober’, zegt Merre. ‘We hebben ook een crowdlending-campagne voorzien met Winwinner, ergens rond de zomer, waarmee we tussen de 75.000 en de 300.000 euro hopen op te halen. Dat is een beetje afhankelijk van het aantal vooruitbestellingen. Naar het einde van 2020 toe willen we dan overgaan naar een durfkapitaalronde.’


1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here