Censuur in China: overheid haalt zakelijke chat-app offline
Censuur in China: China zet weer een volgende stap in het beleid rond internetcensuur. Volgens Bloomberg hebben bronnen gemeld dat ByteDance, het bedrijf achter TikTok, de zakelijke chat-app Feishu offline moet halen.

China zet weer een volgende stap in het beleid rond internetcensuur. Volgens Bloomberg hebben bronnen gemeld dat ByteDance, het bedrijf achter TikTok, de zakelijke chat-app Feishu offline moet halen.

Advertentie

Vandaag zet de Chinese overheid weer een nieuwe stap om burgers door censuur af te schermen van buitenlandse nieuwsberichten. Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite Bloomberg. Bronnen zouden aan het medium hebben gemeld dat de Cyberspace Administration of China (CAC) ByteDance heeft gevraagd om de zakelijke app Feishu een maand lang offline te halen. Gebruikers kunnen de site dan tijdelijk niet meer downloaden.

Volgens Bloomberg gaat het om een sanctie voor een functie waarmee gebruikers via een nieuwsfeed door berichten van buitenlandse platforms konden bladeren. Via de app konden gebruikers zo berichten van Facebook of Twitter bekijken, platforms die Peking normaal gezien streng controleert of gewoonweg blokkeert. Dat is in strijd met de strenge censuur in China. Hoewel de nieuwsfeed zelf vorige maand al uit de app werd gehaald, heeft de Chinese overheid besloten dat er toch een bijkomende sanctie nodig was voor het bedrijf.

Lange geschiedenis

Informatievrijheid staat al langer onder druk in China. Peking regeert met ijzeren hand en controleert de online wereld streng op ‘bedreigingen voor de sociale stabiliteit’. Met de ‘Great Firewall of China’ blokkeert de CAC websites die niet overeenkomen met de kijk op de wereld van de Chinese overheid. Vanaf mei 2019 maakte de overheid bijvoorbeeld Wikipedia ontoegankelijk voor Chinese burgers. Wikipedia-pagina’s in het Chinees zijn al sinds 2015 geblokkeerd.

Chinese internetbedrijven als Bytedance worden dan ook geregeld op de vingers getikt door de overheid. Zo moest ByteDance in 2018 de populaire app Neihan Duanzi offline halen nadat toezichthouders hadden geklaagd over vulgaire en ongepaste inhoud. Ook deze maand hebben toezichthouders de Chinese zoekmachine Baidu Inc. opgedragen om verschillende nieuwskanalen op te schorten.

Omdat de beslissing omtrent Feishu niet ‘openbaar is gemaakt’, willen de bronnen van Bloomberg anoniem blijven. ByteDance zelf wil niet reageren op de informatie. Ook de Chinese overheid wil geen commentaar geven.

Advertentie

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here