Nieuws

Amerikaans dorp ziet toch af van drones voor social distancing

Een Amerikaans dorp wilde drones invoeren om te controleren of burgers zich wel houden aan de social distancing normen, maar ziet daar om privacyredenen toch van af.

De politiediensten van het Amerikaanse dorp Westport, een suburb met net geen 30.000 inwoners in de staat Connecticut, wilde drones over de straten laten vliegen om te kijken of burgers zich wel aan de social distancing-maatregelen houden. In verschillende Amerikaanse staten beginnen burgers het steeds moeilijker te krijgen om deze normen vol te houden. In sommige steden zijn grote groepen zelfs al op straat gekomen om tegen de maatregelen te protesteren.

De politie van Westport zou daarvoor in zee zijn gegaan met het bedrijf Draganfly, een dronebouwer uit het Verenigd Koninkrijk. Dat bedrijf ontwikkelde speciale ‘pandemiedrones’. Die zijn uitgerust met speciale sensoren zodat ze bijvoorbeeld de temperatuur tot zelfs de hartslag en ademhaling kunnen registreren bij mensen. Ook kunnen ze uit een groep mensen degene identificeren die hoesten of niezen. Draganfly beweert dat de drones dit alles kunnen tot een afstand van 27,5m.

Dan toch maar niet

In Westport zouden de drones vooral ingezet worden om te monitoren of mensen zich wel aan de opgelegde social distancing-normen houden. Dat stuitte al heel snel op heel wat commotie. Op Facebook probeerde de politie zijn inwoners gerust te stellen dat de drones nooit over private eigendom zouden vliegen. Ze zouden ook niet uitgerust worden met gezichtsherkenningstechnologie. Maar die toelichting was onvoldoende. Veel mensen oordeelden dat de politie met deze maatregel zijn boekje te buiten ging. Draganfly werd dan weer verweten munt te willen slaan uit een levensbedreigende situatie.

Maar een goede dag nadat de drones op Facebook werden aangekondigd, werden ze ook alweer afgevoerd. Jim Marpe, de commissaris van de politiedienst, zegt dat de oorspronkelijke aankondiging verkeerd werd geïnterpreteerd. Toch heeft de politie besloten om tegemoet te komen aan de bezorgdheden.

https://www.facebook.com/westportctpolice/posts/1621495744664486

Is het gebruik van drones om social distancing te bevorderen een stap te ver? Laat ons in de reacties weten wat je er van denkt!

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business