Een Amerikaans dorp wilde drones invoeren om te controleren of burgers zich wel houden aan de social distancing normen, maar ziet daar om privacyredenen toch van af.

Advertentie

De politiediensten van het Amerikaanse dorp Westport, een dorpje met net geen 30.000 inwoners in de staat Connecticut, wilde de drones over de straten laten vliegen om te kijken of burgers zich wel aan de maatregelen houden. In verschillende Amerikaanse staten beginnen burgers het steeds moeilijker te krijgen om de social distancing normen vol te houden. In sommige steden zijn grote groepen zelfs al op straat gekomen om tegen de maatregelen te protesteren.

De politie van Westport zou daarvoor in zee zijn gegaan met het bedrijf Draganfly, een dronebouwer uit het Verenigd Koninkrijk. Dat bedrijf ontwikkelde speciale ‘pandemiedrones’. Die zijn uitgerust met speciale sensoren zodat ze bijvoorbeeld de temperatuur tot zelfs de hartslag en ademhaling kunnen registreren bij mensen. Ook kunnen ze uit een groep mensen degene identificeren die hoesten of niezen. Draganfly beweert dat de drones dit alles kunnen tot een afstand van 27,5m.

Dan toch maar niet

In Westport zouden ze vooral ingezet worden om te monitoren of mensen zich wel aan de opgelegde social distancing normen houden. Dat stuitte al heel snel op heel wat commotie. Op Facebook probeerde de politie zijn inwoners gerust te stellen dat de drones nooit over private eigendom zouden vliegen. Ze zouden ook niet uitgerust worden met gezichtsherkenningstechnologie. Maar die toelichting was onvoldoende. Veel mensen oordeelden dat de politie met deze maatregel zijn boekje te buiten gaat. Draganfly werd dan weer verweten munt te willen slaan uit een levensbedreigende situatie.

Nog maar een goede dag nadat de drones op Facebook werden aangekondigd, werden ze ook alweer afgevoerd. Jim Marpe, commissaris van de politiedienst, zegt dat de oorspronkelijke aankondiging verkeerdelijk werd geïnterpreteerd. Toch werd er besloten om tegemoet te komen aan de bezorgdheden.

**Updated press release **Westport Police Department Statement on Drone Pilot Program Police Chief Foti Koskinas…

Geplaatst door Westport Police Department op Dinsdag 21 april 2020

Is het gebruik van drones om social distancing te bevorderen een stap te ver? Laat ons in de reacties weten wat je er van denkt!

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here