Group of women attending a training, working together. Close up of hands. Unrecognizable person.

Uit een enquête van SupportOurStartups blijkt dat honderden jonge bedrijven vandaag in financiële moeilijkheden zitten. De organisatie vraagt de overheid om maatregelen te nemen om start-ups door de crisis te helpen.

Advertentie

SupportOurStartups is een nieuw initiatief dat jonge Belgische techondernemingen in volle coronacrisis een hart onder de riem wil steken. Een vijftiental oprichters, waaronder Davy Kestens (Cake), Omar Mohout (Sirris), Ruth Janssens (ex-Small Teaser) en Nikolaas Bellens (Kazi), willen met de organisatie de toekomst van het Belgische start-up en scale-up ecosysteem veiligstellen.

De start-ups waar het initiatief zich op richt zijn jonge ondernemingen die veelal actief zijn in de techsector. Deze bedrijven maken zelf nog geen winst en zijn op die manier afhankelijk van extern kapitaal of leningen. Door de coronacrisis zien de ondernemers de kapitaaltoevoer van investeerders echter slinken.

Uit een enquête die SupportOurStartups organiseerde, bleek dat acht op de tien jonge bedrijven al in financiële moeilijkheden zit. Vijfenzeventig procent van de jonge bedrijven die op zoek waren naar middelen geeft aan dat de crisis hierop een negatieve impact heeft. Investeerders stellen hun financiering uit of trekken zich helemaal terug. Zonder extra kapitaal zal de helft van de jonge bedrijven uit de enquête hooguit zes maanden overleven.

Toekomst veiligstellen

SupportOurStartups roept de overheid dan ook op om het Belgische ecosysteem van start-ups te steunen met een staatsgarantie. ‘Start-ups en scale-ups zorgen voor innovatie en creëren heel wat nieuwe jobs. Ze zijn cruciaal voor een land dat haar toekomstige economische welvaart en welzijn wil veiligstellen, zeker in onzekere tijden zoals vandaag’, zeggen de initiatiefnemers.

Het initiatief waardeert de inspanningen van de Vlaamse overheid, die eerder 250 miljoen euro voor start-ups vrijmaakte voor achtergestelde leningen. Daarnaast legt SupportOurStartups nog een voorstel op tafel. Wanneer een start-up of scale-up 25 procent van de financiële noden ingevuld krijgt via privé-investeerders, dan verleent de overheid een staatsgarantie voor leningen of investeringen in de resterende 75 procent. Op die manier kunnen start-ups en scale-ups doeltreffend hun liquiditeitsproblemen aanpakken.

Ondertussen tekenden al 1004 start-ups in op het initiatief. De boodschap is duidelijk: ‘Steun de toekomst van ons land. Focus niet enkel op onze erfenis.’


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here