Abstract crowds of people with virtual reality street display. This is entirely 3D generated image.

Wereldwijd zorgt de coronacrisis voor grote economische schade. Door de lockdowns in verschillende landen draaien veel bedrijven nu op verminderde capaciteit. Ook in België. Voor de Belgische technologiesector zien de cijfers er weer iets beter uit in vergelijking met eind maart. Dat stelt Agoria nu in een nieuwe publicatie. De activiteit in de sector is de voorbije twee weken licht toegenomen.

Advertentie

In de Belgische technologiesector is de activiteit de voorbije twee weken met een drietal procent toegenomen. De totale activiteitsgraad steeg van 49,7% eind maart naar 52,8% in april. Dat meldt de sectorale werkgeversorganisatie Agoria in een blogpost. De oorzaak van de lichte stijging zijn nieuwe oplossingen om (thuis)werk mogelijk te maken terwijl de maatregelen rond social distancing worden gerespecteerd. Daarnaast behoren ook meer bedrijven in de sector tot de zogenaamde ‘essentiële organisaties’. Toch is er nog een lange weg te gaan tot volledig herstel.

Oorzaken

Het activiteitsniveau in de sector blijft over het algemeen zeer laag. Bedrijven geven daar verschillende redenen voor aan, zo concludeert Agoria uit een enquête onder haar leden. De verminderde vraag, bevoorradingsproblemen en de regels inzake sociale distancing zijn daarbij de belangrijkste oorzaken. Het is niet voor elk bedrijf evident om operationeel te blijven terwijl de sociale afstandsregels gerespecteerd worden. Vooral voor productiebedrijven blijkt dat technisch onhaalbaar.

Daarnaast hebben zes op tien bedrijven in de technologiesector last van bevoorradingsproblemen. De sluiting van bedrijven in andere EU-landen door de coronacrisis is daar de hoofdoorzaak van. Veel Franse en Italiaanse leveranciers liggen nu stil, waardoor de supply chain verstoord wordt. Dat merken ook onze Belgische bedrijven. Problemen met de douane, handel of transport zijn eerder beperkt.

Verschil binnen sector Agoria

Binnen de sector is er wel een groot verschil. Zo is de activiteit van de IT-bedrijven het hoogst. 77,3% van de werknemers is daar nog aan de slag. De sector van de materialen, zoals producenten van non-ferrometalen, gieterijen en fabrikanten van producten van metaal, komt daarna met 75,6% (+ 2,4%). Op de derde plaats staat de telecomsector met 73,3% (+ 13,3%). Minder goed nieuws is er voor de maakindustrie. Tussen 20 en 27 maart was de activiteitsgraad er nog een kwart van het niveau van 2019. Nu is dat ondertussen gestegen tot 30,5%, wat nog steeds erg laag is. De activiteit sector van de lucht- en ruimtevaart, veiligheid en defensie stijgt dan weer van 7% naar 20%.

Naar de precieze impact van de coronacrisis op de omzet van bedrijven is het nog raden, zegt Agoria. Drie op tien bedrijven geeft aan dat ze het omzetverlies nog niet kunnen inschatten. 20% denkt dan weer een kwart van hun omzet te verliezen.

Maatregelen

De sectorfederatie dringt dan ook bij de overheid aan om een vlotte uitvoering van steunmaatregelen voor bedrijven te blijven garanderen. Zo moet het bankenplan uitstel van betalingen van bestaande leningen tot 30 september 2020 mogelijk maken. Ook houdt het een soepele regeling voor overheidswaarborgen bij nieuwe kredieten in. Door deze initiatieven kunnen bedrijven met liquiditeitsproblemen het hoofd boven water houden in deze moeilijke periode.

Bedrijven die financiële problemen hebben vanwege de crisis kunnen bij een nieuw meldpunt van Agoria terecht.


1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here