Telecommunication tower on blue sky background. Wireless Communication concept

Op 1 april lanceerde Proximus 5G in 30 Belgische gemeenten. Twee weken later wordt het supersnelle internet alweer uitgezet na protest van lokale overheden.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Twee weken geleden ging Proximus als eerste telecomoperator in België van start met 5G, een mobiele netwerktechnologie die tot 30 procent sneller is dan 4,5G. Het ging om een lightversie van de standaard. Het bedrijf maakt gebruik van bestaande infrastructuur en er worden geen nieuwe antennes geïnstalleerd.

Nu zet Proximus 5G in bepaalde gemeenten alweer uit. Haroun Fenaux, de woordvoerder van het telecombedrijf, bevestigde gisterenavond dat de beslissing werd genomen na protest van lokale overheden. Vooral in Wallonië reageerden gemeentebesturen boos op de activatie van het mobiele internet.


Fake news

Het bestuur van het Waals-Brabantse Ottignies-Louvain-la-Neuve communiceerde zelf over haar ongenoegen omtrent de 5G-plannen van Proximus. Er was een gebrek aan voorafgaand overleg en ook de timing van de lancering vond de gemeente niet gepast.

Daarnaast was er ongerustheid bij de burgers. ‘Veel inwoners maken zich zorgen over de gevolgen van de straling op de gezondheid, men zou exacte antwoorden moeten kunnen formuleren op hun legitieme vragen’, zegt de gemeente.

Ook in andere landen is er veel bezorgdheid over de introductie van de nieuwe netwerktechnologie. Op het internet doen al een tijdje de wildste verhalen over 5G de ronde. In Nederland en in het Verenigd Koninkrijk werden 5G-zendmasten zelfs beschadigd en in brand gestoken.

Beter informeren

Onrust bij burgers speelt een grote rol in de beslissing van Proximus om 5G in bepaalde gemeenten weer op te schorten. ‘We moeten 5G uitleggen’, klonk het eerder deze maand. Proximus wil burgers en gemeenten in de toekomst beter informeren. ‘Er gaat soms ‘fake news’ rond op social media. We moeten nu mensen geruststellen en goede informatie geven.’

In afwachting van verder overleg met de gemeente heeft Proximus 5G voorlopig dus weer uitgeschakeld. Het bestuur van Ottignies-Louvain-la-Neuve roept inwoners in de tussentijd op om deel te nemen aan de openbare raadpleging van telecomwaakhond BIPT over de toekenning van voorlopig spectrum voor 5G.

Gerelateerde artikelen

5G in België: toekomstmuziek of dichterbij dan we denken?

We worden steeds vaker overladen met nieuwsberichten over bedrijven en landen die een heuse 5G-doorbraak hebben geforceerd. In een land waar je netwerkt soms al een durft overschakelen naar ‘E’, vraagt een mens zich af of 5G buiten ons bereik ligt. Wij onderzochten voor jullie hoe ver België nu staat op het gebied van 5G.

5G in Europa: de stand van zaken

Hoe zit dat nu met 5G in Europa? We zien het opduiken in Zuid-Korea en de VS, maar waar blijft Europa? Het lijkt ver weg maar staat dichterbij dan je denkt.

5G: De g van gevaar?

Het lijkt nog even te duren voor 5G zich zal kunnen vestigen in België. Je ziet ook genoeg onrustzaaiers de boodschap verspreiden dat 5G gevaarlijk is. Maar is dat wel zo?

“Internet of things wordt drijvende kracht achter 5G”

Bijna de helft van Amerikaanse telecom-professionals meent dat 5G niet gebruikt zal worden voor mobiele toepassingen, maar dat de toekomst van het netwerk ergens anders ligt.

"Proximus 3G-netwerk twee keer sneller"

De komst van de nieuwe iPad doet de strijd om het snelste Belgische 3G-netwerk weer hoog oplaaien. Na de beweringen van Mobistar prikt Belgacom terug. Vanaf vrijdag 23 maart is de tablet van Apple officieel te koop in ons land. Naast de gewone versie met 16, 32 of 64 GB opslagcapaciteit zul je echter ook […]

2 REACTIES

  1. Waarom zou, de/ een bedenker en/of provider van de vijfde GENERATIE draadloze smartphone telefonie, een gevaarlijke “straling” uit een zend/ontvanger en smartphone laten komen als zij er zelf ook aan worden blootgesteld?
    Een 5G netwerk heeft een straling vermogen minder dan ongeveer 1/1000 0,5 W van een microgolfoven, van 750 W welke de zendlamp word afgeschermd door enkel blik en een ijzerdraad glas!
    Een goede gezondheidsgraadmeter is 400 Km door Europa rijden met de airco op buitenlucht, om na die 400 Km uw neus te snuiten in een witte zakdoek, u zult schrikken als u ziet hoeveel een transporteur inademt, als voormalig bijrijder kan ik u verzekeren dat dit ongezonder is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here