Pc-markt sterk verstoord door coronavirus, zegt Gartner in nieuw onderzoek

close up on businesswoman manager hand using stylus pen for writing or comment on screen dashboard tablet in meeting situation about company's performance , technology and business strategy concept
Advertentie

Net als andere industrieën kreunt de pc-markt vandaag onder de gevolgen van de corona-pandemie. Gartner tekende voor het eerste kwartaal van 2020 een resultaat van 51,6 miljoen verscheepte pc’s op. Dat is een daling met 12,3% tegenover het eerste kwartaal van vorig jaar.

“De belangrijkste factor voor de daling van het aantal pc-zendingen was de uitbraak van het coronavirus, wat resulteerde in verstoringen van zowel de vraag als het aanbod van pc’s,” zegt Mikako Kitagawa, onderzoeksdirecteur bij Gartner. Vooral leveringsproblemen liggen aan de basis van deze daling. Door langdurige sluiting van fabrieken in China, werd er wereldwijd minder hardware verscheept.

Vraag naar pc-hardware stijgt

De krimp van de pc-markt komt er ondanks de toenemende vraag naar computerhardware. Volgens IDC steeg de vraag naar desktops, laptops en werkplekken vorig kwartaal gevoelig door de lockdowns in verschillende landen. Pc’s voor externe medewerkers en online klaslokalen werden daardoor massaal besteld. Daarnaast deden ook gaming-pc’s het goed.

IDC verwacht dat deze opwaartse trend zich zal doorzetten. Bedrijven zullen steeds meer investeren in een thuiswerkinfrastructuur om de continuïteit van de business te garanderen. Dit zou de pc-markt de volgende jaren een duwtje in de rug moeten geven.

Top 3 vendoren

De samenstelling van de top 3 vendoren voor pc-hardware blijft wel constant. Dell, HP Inc. en Lenovo hebben nog altijd het grootste marktaandeel. Samen zijn de techreuzen dit kwartaal goed voor 73,7% van de totale markt. Acer Group, Apple en de kleinere merken verdelen de resterende 26,3% onder zich.

Toch presteren de techreuzen onderling verschillend. Terwijl Dell een beperkte winst noteert, tekenen Lenovo en HP Inc. een verlies op. Vooral HP Inc. moet met een krimp van 13,8% tegenover 2019 een sterk verlies verwerken. Marktleider Lenovo moest dit kwartaal dan weer 4,3% inboeten.

Apple zwaar getroffen

Ook Apple tekent door de coronacrisis een zwaar verlies op. Met een daling van 20,7% in de Mac-volumes wordt de producent relatief het sterkst getroffen. Door de tijdelijke sluiting van de fabrieken in China is er volgens IDC sprake van één van de grootste dalingen in de recente geschiedenis.

Hoe zie jij de toekomst van de pc-markt evolueren? Langzame remonte of daling? Laat het ons weten via een reactie onderaan.


Geen velden gevonden.

2 REACTIES

  1. Wel vreemd, voor de corona maatregelen van kracht waren, heette het nog dat Intel geen processoren kon leveren, waardoor pc’s niet beschikbaar waren ?!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here