Na maandenlang gekibbel tussen Google en Franse nieuwsuitgevers over de snippets in Google Nieuws, heeft een Franse autoriteit in het voordeel van de uitgevers beslist.

Advertentie

De aanleiding van het conflict tussen Google en de Franse nieuwsuitgevers gaat al terug tot in maart vorig jaar. Toen werd in het Europese parlement een nieuwe wet gestemd die het auteursrecht sterk zou veranderen. De wet was niet onbesproken, vooral niet het artikel 11 in de wet. Die verplichtte Google en Facebook er in feite toe om nieuwswebsites te betalen voor het tonen van snippets van artikels in een nieuwshub, zoals Google Nieuws. De filosofie achter de wet is dat uitgevers een eerlijke vergoeding ontvangen voor hun publicaties.

Het duurt altijd even een tijdje vooraleer een Europese wet wordt omgevormd tot nationale wetten, maar Frankrijk was er in september relatief snel bij om dat te doen. Toen kwam er al snel een kink in de kabel, want Google heeft zich altijd sterk verzet tegen het wetsvoorstel. In september schreef het bedrijf in een blogpost dat ze enkel advertenties verkopen, en geen zoekresultaten. Net zoals zij geen betalingen ontvangen om opgenomen te worden in zoekresultaten, vindt Google dat zij op hun beurt ook niet moeten betalen als mensen via Google op hun links klikken.

Liever dan toe te geven aan de nieuwe wetgeving, wilde Google het probleem oplossen door snippets en thumbnail afbeeldingen van Franse websites te verwijderen uit Google Nieuws.

Machtsmisbruik

Dat viel dan weer niet in goede aard bij de Franse uitgevers. Zij oordeelden dat Google aan machtsmisbruik deed door de snippets te verwijderen. Niet enkel zagen zij de vergoeding die ze van Google moeten krijgen door hun neus geboord, Google Nieuws is ook een belangrijke bron voor traffic. Door snippets te verwijderen wist Google enkele jaren geleden al eens een gelijkaardig conflict met Duitse nieuwsuitgevers in hun voordeel te beslechten.

De uitgevers van Franse nieuwswebsites stapte gezamenlijk naar de Franse autoriteit van vrije mededinging om een aanklacht in te dienen tegen Google. Daarover is gisteren een uitspraak gekomen, die de uitgevers in het gelijk stelt. Het lijkt er dus naar dat Google, in het verleden al vakers op rampkoers gezeten met Franse autoriteiten, nu toch zal moeten zwichten. De Franse autoriteit dwingt hen naar de onderhandelingstafel, om een ‘faire vergoeding’ te onderhandelen voor de snippets.

2 REACTIES

  1. […] Ondanks de ruime meerderheid waarmee de wet goedgekeurd werd, is ze in Frankrijk niet vrij van controverse in de publieke opinie. La Quadrature du Net, een belangengroep die strijd voor digitale privacy, heeft zich in een statement uitgesproken tegen het wetsvoorstel. Zij vrezen dat de wet kan misbruikt om tegenstrijdige meningen op het internet te onderdrukken. Vrijheid van meningsuiting is geen recht dat expliciet opgenomen staat in de Franse grondwet, die al sinds 1793 van kracht is. Frankrijk treedt doorgaans zeer streng op tegen technologiebedrijven. Zo verschijnt Google er meer dan regelmatig voor de rechtbank; recent nog in een zaak rond nieuwssnippets. […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here