Tesla Model 3

De loonvermindering varieert voor de meeste werknemers tussen 10% en 30%, maar wie niet van thuis kan werken valt zelfs tijdelijk zonder loon.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Op 19 maart maakte Tesla de beslissing om de deuren van zijn fabrieken in de Verenigde Staten te sluiten. Dat is uiteraard een gevolg van de uitbraak van het coronavirus. Tesla heeft drie fabrieken in de Verenigde Staten: één in Californië, één in Nevada en één vlakbij New York. Die laatste wordt tegenwoordig nog wel volop gebruikt voor het produceren van beademingsapparatuur.

Uit een interne mail verzonden door Valerie Workman, hoofd van HR bij Tesla, die bij TechCrunch belandde, weten we ook wat de financiële gevolgen zullen zijn voor het personeel van Tesla. Tesla beweerde wel altijd dat het financiële gevolgen van een eventuele sluiting voor zijn werknemers zo minimaal mogelijk zou houden. Een cashreserve van 6,3 miljard dollar uit 2019 en een kapitaalverhoging van 2,3 miljard dollar geven het bedrijf meer dan genoeg middelen deze crisis te overleven.

In de mail valt te lezen dat het kaderpersoneel tot 30% van zijn loon zal inleveren, afhankelijk van hun functie. Voor de overige werknemers is een plafond van 10% opgelegd.

Arbeiders vallen zonder loon

Maar die regels gelden enkel voor een beperkt deel van het personeel. Vooral arbeiders in de fabrieken kunnen wel eens in de problemen belanden. Werknemers kunnen enkel hun loon behouden als hun voornaamste functies vanaf thuis kunnen uitvoeren, of toch nog een rol in de fabriek kunnen toegewezen krijgen om ‘minimale en kritieke operaties’ draaiende te houden.

Wie niet aan die twee criteria voldoet, wordt door Tesla tijdelijk zonder loon gezet. Het bedrijf raadt aan die arbeiders aan om een aanvraag voor een werkloosheidsuitkering in te dienen. Voor hun ziekteverzekering blijft Tesla wel verantwoordelijk.

Tesla verwacht dat deze uitzonderlijke situatie nog tot 4 mei zal aanhouden. Vanaf dan zou de productie stilaan weer op volle toeren moeten komen. In de mail worden alle medewerkers gevraagd een ‘gezamenlijke opoffering’ te doen om de moeilijke periode door te komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here