Nieuws

Netflix phishingaanvallen verdubbeld door coronavirus

Het cybersecuritybedrijf Check Point waarschuwt voor een sterke toename van phishingaanvallen via websites die zich voordoen als Netflix.

Thuisblijven mag ons dan misschien wel beschermen tegen het coronavirus, het maakt ons kwetsbaarder voor cyber- en phishingaanvallen. Dat blijkt toch uit cijfers van Check Point, leverancier van beveiligingsoplossingen. Het coronavirus wordt jammer genoeg als een ideale dekmantel gebruikt. Zo zijn er heel wat websites die zich voordoen als betrouwbare informatiebronnen maar eigenlijk uit zijn op onze persoonlijke gegevens. Check Point telde op 28 maart al meer dan 5000 coronagerelateerde cyberaanvallen. Alleen in de voorbije twee weken steeg dat aantal met enkele duizenden.

Een opvallende trend die zij vaststellen, is het aantal phishingaanvallen via websites die Netflix imiteren. Er werden de voorbije weken heel wat Netflix lookalikes geregistreerd, met de bedoeling onvoorzichtige internetsurfers in de val te lokken. Netflixcovid19s.com is er ééntje die al slachtoffers heeft weten te maken. Meestal hebben deze websites ook hun eigen betaalplatform waar nepabonnementen op kunnen aangekocht worden. Op deze manier slaan zij ook kredietkaartgegevens aan de haak. Check Point spreekt van een verdubbeling van het aantal gekende phishingaanvallen met deze methodiek dan dat ‘normaal gezien’ gebeurd.

Totaal aantal cyberaanvallen daalt

Hoewel het aantal coronavirus gerelateerde cyberaanvallen sterk toeneemt, zou het totaal aantal cyberaanvallen wel gedaald zijn in de periode van begin januari tot eind maart. Gemiddeld vonden er de voorbije maanden dagelijks 2600 aanvallen plaats. Dat is 17% minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Daar staat wel tegenover dat de onderzoekers van Check Point vaststellen dat de focus van cybercriminelen weggaat van bedrijven naar het dagelijkse internetgebruik, zoals Netflix. Dat verklaart het enorme aandeel van phishingaanvallen, dat nu zo’n 84% telt.

Onder ‘coronavirus gerelateerde cyberaanvallen’ worden alle phishingwebsites met ‘corona’ of ‘covid’ in de domeinnaam gerekend, alle bestanden met ‘corona’ in de bestandsnaam of phishingmails die naar het virus refereren in het onderwerp. Op twee weken tijd werden meer dan 30.000 nieuwe domeinnamen refererend naar het coronavirus geregistreerd. Daarvan werden er 131 als schadelijk gelabeld, meer dan 200 zijn ‘verdacht’.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business