Nieuws

Telenet en Orange niet onder de indruk van ‘light 5G’ Proximus

Proximus verraste gisteren met de aankondiging van een eerste openbaar 5G netwerk in 30 gemeenten. Maar de concurrentie ziet de meerwaarde er nog niet echt van.

Proximus is vandaag begonnen met de uitbouw van het eerste openbare 5G-netwerk in 30 Belgische gemeenten. De aankondiging van gisteren kwam toch als een verrassing, want de verdeling van spectrumbanden is in België achterop geraakt door een politieke impasse. Het gaat dan ook nog niet om volwaardige 5G, maar eerder om een ‘light’ variant die de downloadsnelheid toch al wel gevoelig kan optrekken.

Je zou kunnen stellen dat Proximus de concurrentie op snelheid gepakt heeft, want ook Telenet en Orange willen volop de kaart van 5G trekken. Echter zien Telenet en Orange dat niet zo. Volgens hen brengt de light 5G die Proximus vandaag lanceert maar weinig echte meerwaarde.

Gevolgen voor 4G

De reactie van Telenet luidt dat het voorlopig nog te snel is om 5G op grote schaal te kunnen leveren in België. De light 5G van Proximus zien zij als niet meer dan een ‘aanvulling’ op de echte 5G vanaf dat beschikbaar zou zijn. Meer nog, volgens hen kan 5G in deze lightvorm uitbrengen negatieve gevolgen hebben voor de 4G-verbinding, waar de meeste klanten nog steeds op aangewezen bij.

Telenet doet zelf ook al wel volop tests met 5G op beperkte schaal. Ze hebben een testsite in Aartselaar, alsook een VR-speelhal in Hasselt waar proeven worden uitgevoerd. Telenet meent op die tests ook hogere snelheden te kunnen halen dan waar Proximus zich voor op de borst klopt, tot meer dan 3Gbps.

B2B

Ook Orange lijkt zich bij de mening van Telenet aan te sluiten dat het nog te vroeg is om 5G naar de consument te brengen. De lange termijnvoorwaarden zijn daarvoor in België nog niet vervuld, waarmee Orange duidt op bandbreedtes en emissienormen. Orange ziet daarentegen wel graten in beperkte toepassingen voor B2B uit te rollen. Zo heeft de telecomoperator ook zijn eigen testproject lopen in de haven van Antwerpen.

“Wij geloven dat de voorwaarden momenteel niet vervuld zijn in België om een zinvolle 5G-dienst voor de consument te hebben.”

Annelore Marynissen, woordvoerder Orange

Net als Proximus hebben ook Telenet en Orange een aanvraag bij het BIPT ingediend voor een voorlopige licentie. Als die aanvraag goedgekeurd, dan kunnen de telecomoperatoren al een stuk van de beschikbare bandbreedtes in België bekomen. Dat zou de commerciële uitrol van 5G alweer een stapje dichter brengen. Al blijft het wachten tot ook de Belgische politiek en definitief groen licht geeft voor 5G.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business