notebook written work from home text and keyboard on table

De overheidsmaatregelen om het coronavirus in te perken worden goed opgevolgd. Uit eerste resultaten van de corona-enquête van de Universiteit van Antwerpen blijkt dat 3 op 4 Belgen al thuis werkt.

Advertentie

Sinds dinsdag 17 maart houden onderzoekers van de Universiteit van Antwerpen, in samenwerking met de KULeuven en de Universiteit van Hasselt, elke week een enquête rond de maatregelen voor het coronavirus die 13 maart van kracht gingen. Via de enquêtes willen de onderzoekers in kaart brengen hoe goed de maatregelen worden opgevolgd, en hoe mensen hun dagelijkse leven aanpassen. Het gedrag van mensen kan waardevolle data aanleveren om de verdere evolutiecurve van het virus te voorspellen.

De Universiteit van Antwerpen heeft op zijn website ook al de eerste bevindingen uit de vragenlijsten van vorige week en de week daarvoor gepubliceerd. De eerste enquête werd door meer dan 500.000 Belgen ingevuld. Dat aantal zakte vorige week lichtjes naar 360.000 volledig en 90.000 deels ingevulde vragenlijsten. Toch zijn de onderzoeker nog steeds zeer tevreden met de steekproef die ze hebben weten verzamelen.

75% van Belgen werkt thuis

We namen enkele van die bevindingen onder de loep en vooral de cijfers over thuiswerken trokken daarbij onze interesse. Waar thuiswerken vroeger bij de meeste bedrijven meer uitzondering dan regel was, is die situatie op slechts enkele weken spectaculair omgekeerd. In de eerste enquête gaf 67% al aan vanaf toen voornamelijk thuis te werken. Dat percentage steeg vorige week al tot 75%. Dat betekent dat dus ongeveer drie op vier Belgen nu voornamelijk van thuis werkt.

Toch zijn er dus nog heel wat werkgevers die de maatregelen niet opvolgen. De meeste respondenten die aangeven nog naar het werk te moeten gaan geven aan dat het voor hen ook niet anders kan, denk maar aan het medische en zorgpersoneel. 12% zou van hun werkgever geen toestemming krijgen om vanuit thuis te werken. Als werknemers toch op locatie werken, dan worden de nodige voorzorgmaatregelen wel genomen. Ook in hun dagelijkse omgang met anderen hebben mensen de nodige aanpassingen gemaakt. Na twee weken lijken we dus wel te mogen stellen dat de overheidsmaatregelen goed worden opgevolgd.

Mentale gezondheid

Vorige week werd ook gepeild naar de mentale gezondheid. Het verminderen van sociale contacten of gevoelens van verveling kunnen na lange tijd zwaar doorwegen op iemands psychische toestand. En dat blijkt zich bij heel wat Belgen al voor te doen. 1 op 3 respondenten zei zich moeilijker te kunnen concentreren, terwijl 42% zich meer onder druk voelt staan of vaker neerslachtig voelt dan gewoonlijk. Zo veel mogelijk in contact blijven via virtuele kanalen (bekijk onze lijst van 8 gratis belapplicaties!), routines behouden en indien mogelijk in open lucht ontspanning zoeken zijn goede tips om ook mentaal gezond te blijven.

Deel 3 staat online

Aangezien het weer dinsdag is, gaat de coronastudie gewoon verder. Om 10u ’s ochtends is de derde enquête online gegaan. Die kan iedereen die wil invullen tot 22u ’s avonds, ook al miste je een eerdere enquête. Deelnemen kan via deze link!

Advertentie

Gerelateerde artikelen

De regels van thuiswerken

Thuiswerken is niets nieuw maar vraagt wel enkele regels voor jezelf en met je werkgever. Hoe pak je dit nu aan?

2 REACTIES

  1. […] Bijna 80 % van de mensen werkt van thuis uit, of zit gewoon thuis door corona. Dat ze dan al sneller eens het internet afschuimen, is geen hogere wiskunde. Daarom is het ideaal om jezelf online visueel beter op de markt te zetten, of toch dat je online vindbaar bent. Meer nog, het is een uitgelezen kans om een webshop op poten te zetten. Had je iets anders te doen dan? Wat je nu al doet, hoef je later niet meer te doen. […]

  2. […] Bijna 80 % van de mensen werkt van thuis uit, of zit gewoon thuis door corona. Dat ze dan al sneller eens het internet afschuimen, is geen hogere wiskunde. Daarom is het ideaal om jezelf online visueel beter op de markt te zetten, of toch dat je online vindbaar bent. Meer nog, het is een uitgelezen kans om een webshop op poten te zetten. Had je iets anders te doen dan? Wat je nu al doet, hoef je later niet meer te doen. […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here