Nieuws

Supercomputer gaat strijd aan met coronavirus

Vlaamse onderzoekers zullen alle middelen inzetten die nodig zijn om het coronavirus zo snel mogelijk te verslaan.

De strijd tegen het coronavirus zal grove middelen vergen. Die boodschap heeft het Vlaams Supercomputer Centrum (VSC) goed begrepen. Het VSC kondigde aan dat het een supercomputer ter beschikking aan onderzoekers zal stellen, om een oplossing te zoeken tegen het virus dat ons allen op een zekere manier treft.

Supercomputer

Een supercomputer is heel wat anders dan de computer die in je huiskamer staat. Ze kunnen complexe berekeningen in slechts enkele seconden uitvoeren, waar anders duizenden computers voor zouden nodig zijn. De snelste computer die je in Vlaanderen kan vinden is de BrENIAC Tier-1, die te vinden is aan de KU Leuven. Die zal nog niet kunnen wedijveren met supercomputers zoals Sycamore van Google of Summit van IBM, maar dan spreken we ook al over quantumcomputers, nog een klasse apart.

Met het gebruik van BrENIAC krijgen onderzoekers weer heel wat nieuwe mogelijkheden in hun onderzoek naar een oplossing tegen het coronavirus. Enkele taken die de supercomputer met gemak aankan, zijn het modelleren van moleculen die gebruikt kunnen worden in een medicijn, of het berekenen van epidemiologische modellen die de verspreiding van het virus in kaart brengen.

Hartverwarmend

De Vlaams minister van Innovatie en Wetenschapsbeleid is alvast zeer tevreden dat het VSC de supercomputer ter beschikking stelt. Volgens de minister is er een goede technologische infrastructuur aanwezig voor onderzoeksdoeleinden, en moet die in een crisis zoals deze, ten volste ingezet worden. Daar voegde ze nog aan toe dat ze het ‘hartverwarmend’ vindt dat iedereen, van burgers tot onderzoekers, zelf initiatieven opzetten om de strijd tegen het coronavirus aan te gaan.

Vlaams Supercomputer Centrum

Het Vlaams Supercomputer Centrum, is een centrum dat beheerd wordt door het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen. Ook de vijf Vlaamse universiteiten, de Vrije Universiteit Brussel, de Universiteit Antwerpen, de Universiteit Gent, de Universiteit Hasselt en de Katholieke Universiteit Leuven, zijn bij het centrum aangesloten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business