Het belooft weer een zeer moeilijke week te worden voor de beurzen, zowel in België als internationaal. Is een crisis in aantocht?

Advertentie

Als de beurzen wereldwijd vandaag weer één zaak gemeen hadden, dan was dat dat ze donkerrood kleurden. Die beurscrash begon vorige week al, toen de belangrijkste beursindices dagelijks een kleine 10% van hun waarde verloren. Er werd toen met de vinger gewezen naar het coronavirus, dat globaal voor veel onzekerheid zorgt, en ook de olieprijzen die kelderden door een conflict tussen Rusland en Saoedi-Arabië.

De voorbije week zijn veel Europese landen in een staat van lockdown gegaan. En die zal de economie stevig ontregelen. Dat vertaalt zich ook de beurscijfers, die beangstigend rood blijven kleuren. We beginnen in eigen land. De Bel-20, een beleggingsportefeuille met aandelen van de belangrijkste Belgische beursgenoteerde bedrijven, kreeg vandaag opnieuw een stevige opdoffer. De aandelen zakte met ongeveer 7,5%. Het voorlopige dieptepunt werd op 15u bereikt. Ook de Europese beurs deed het slecht, zo illustreert de koers van de Eurostoxx 50. Die daalde vandaag met meer dan 5,5%, en dat komt omdat net als de Bel-20 de Europese beurs zich weer een beetje aan het herstellen is.

Handel voor de derde keer stopgezet

In Amerika zijn de beurzen nog maar net opengegaan. Het verdere verloop van de dag in Wall Street heeft ook altijd een te voelen impact in Europa. De Federal Reserve kondigde gisteren onverwacht de noodmaatregel aan om de rentevoet naar 0% te laten zakken.

Dat nieuws liet meteen zijn invloed opmerken, maar niet in positieve zin. De index S&P 500 begon de dag met een daling van meer dan 8%. De regel voor deze index dat wanneer er een daling is van meer dan 7% in vergelijking met de waarde bij afsluiting van de dag ervoor, handel van de aandelen tijdelijk bevroren wordt. Het is al de derde keer in een week tijd dat de aandelenhandel moest stopgezet worden. Dat gebeurde zelfs nooit ten tijde van de financiële crisis in 2008. Ook in de meeste Aziatische landen verliep het de beurzen niet al te goed.

Het woord ‘financiële crisis’ is de voorbije tijd dan ook al meer dan éénmaal gevallen. Het is na één slechte week natuurlijk al te vroeg om rampscenario’s uit te roepen, maar het zou er wel eens kunnen aankomen. De paniek rond het coronavirus zal nog niet van vandaag op morgen gaan liggen. Het lijkt in ieder geval nu een realiteit van het virus nog lang zullen voelen, ook nadat het uitgestorven is.  

Advertentie

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here