De socialmedia-applicatie hoopt daarmee de meest prangende vragen omtrent privacy en veiligheid het hoofd te kunnen bieden.

Advertentie

De populaire socialmedia-applicatie TikTok heeft gisteren via een persbericht laten weten dat het een ‘centrum voor transparantie’ zal openen in zijn Amerikaans hoofdkwartier in Los Angeles. Het centrum zal wellicht in mei zijn deuren openen. Volgens TikTok doet het dit om ‘de band met de community uit te diepen en het vertrouwen te winnen van beleidsmakers en het brede publiek’.

Vooral dat laatste aspect is hier van cruciaal belang. Je zal misschien weten dat TikTok net in de Verenigde Staten zwaar onder vuur is komen te staan. De Amerikaanse regering opende een onderzoek naar het Chinese ByteDance, dat eigenaar is van TikTok. De regering verdenkt het bedrijf er van de app te gebruiken om Amerikaanse burgers te bespioneren in opdracht van de Chinese regering. TikTok wordt daarom beschouwd als een grote bedreiging voor de nationale veiligheid. Het leger en de marine verbood het gebruik er al van aan hun soldaten.

Privacy en veiligheid

Aanvankelijk zal het centrum zich eerst focussen op vragen omtrent de manier waarop TikTok inhoudt modereert en waarom het dat doet. Maar op termijn is het zeker de bedoeling dat onderwerpen als privacy en veiligheid kunnen behandeld worden. Door dit centrum voor transparantie te openen, wil TikTok zijn deuren voor externe experts die kritiek hebben op het platform. Zo kunnen zij inzicht krijgen in de dagelijkse werking van het platform en hier zo nodig feedback geven. TikTok laat hen daarmee dan zien geen geheimen te willen achterhouden.

Het doet een beetje denken aan een strategie die de Chinese smartphonefabrikant Huawei ook toepaste. Toen de druk vanuit de Amerikaanse regering steeds harder begon toe te nemen, opende het wereldwijd ook enkel centra voor transparantie, waaronder in Brussel. Het bedrijf hoopte daarmee zijn belangrijkste partners gerust te stellen dat het er geen onethische praktijken op nahield. Gezien de huidige situatie zijn de centra voor Huawei geen overweldigend succes geweest, dus hopelijk verloopt het TikTok beter.

Advertentie

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here