De uitbraak van het coronavirus heeft er voor gezorgd dat Airbnb zijn reservaties versoepelt, door onder andere annuleringskosten af te schaffen.

Advertentie

Als er één sector is die zwaar getroffen wordt door het coronavirus, dan is het natuurlijk de toeristische sector. Door de vele onzekerheid die er rond de verdere verspreiding van de ziekte hangt, zullen mensen vandaag de dag misschien iets minder snel geneigd zijn om een vakantie of citytripje. Dat is niet alleen slechte zaak voor touroperators en horecazaken, ook het digitale platform Airbnb wordt daardoor getroffen.

Om mensen toch niet te veel tegen te houden een tripje vast te leggen in deze onzekere tijden, zal Airbnb de komende maanden een veel soepeler reservatiebeleid hanteren. Zowel voor huurders als verhuurders zal het mogelijke extra kosten die soms aangerekend worden schrappen. Het gaat dan vooral over de annuleringskosten.

Geen annuleringskosten

Beslis je als gast om je trip toch maar af te zeggen, dan zal je dat zonder bijkomende annuleringskosten kunnen doen. Normaal gezien rekent Airbnb hier 14% servicekosten van het boekingsbedrag aan. Tot 1 juni zal het die kosten niet meer aanrekenen. Sterker nog, gasten krijgen het bedrag dat ze normaal zouden moeten betalen in de vorm van een waardebon die ze later kunnen gebruiken.

Ook voor verhuurders zal het beleid lichtjes wijzigen. Airbnb ziet af de vergoeding van 3% voor verhuurders als ze meer terugbetalen dan het oorspronkelijke bedrag bij een annulering dan dat ze verplicht zijn. Verhuurders blijven wel de vrijheid krijgen om hun eigen annuleringsbeleid te bepalen. Volgen ze echter de nieuwe regels, dan zal Airbnb hun zichtbaarheid op de website verhogen. In de sectie annuleringsbeleid zal dit ook met een label ‘Flexibel’ worden aangeduid.

Sowieso geldt bij Airbnb de regel dat in geval van een annulering onder ‘extreme omstandigheden’ gasten recht hebben op een volledige terugbetaling. Deze nieuwe reglementen moeten vooral enige discussie tussen huurders en verhuurders daarover proberen vermijden.

Advertentie

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here