De grote technologiebedrijven hebben gisteren door een globale beurscrash zware waardeverliezen laten optekenen.

Advertentie

Het was gisteren één van de slechtste dagen voor de beurzen wereldwijd sinds de economische crisis van 2008. Zowel in Europa als in de VS kleurden de cijfers donkerrood en werd over een heuse beurscrash gesproken. De Eurostoxx 50, één van de belangrijkste aandelenindexen op de Europese beurs, sloot rond 18u gisterenavond de deuren met een daling van bijna 9%. Ook de Brusselse index Bel 20 deed het met een waardevermindering van 7,5% niet veel beter.

Ook op Wall Street verliep het de beurs niet veel beter. Enkele van de belangrijkste Amerikaanse indexen kregen ook stevige klappen. De index S&P 500, waar enkele van de grote Amerikaanse technologiebedrijven bijzitten, sloot de dag af met een daling van 7,5%.

Grote verliezen

En dat hebben de techgiganten zeker gevoeld. Apple deelde het hardst in de malaise. De aandelen van de iPhonemaker kelderden met 8% op één dag tijd. In absolute bedragen betekent dat dat de waarde van Apple op één dag met bijna 100 miljard dollar verminderde.

Maar ook Microsoft, Facebook, Alphabet en Amazon kregen klappen. De aandelen van de eerste drie daalden met ongeveer 6%, Amazon ging met een ruime 5% achteruit. Slechts 9 bedrijven die onderdeel zijn van S&P 500 eindigden de dag in het groen, maar daarbij geen technologiebedrijven. Het technologiebedrijf dat de slechtste cijfers liet optekenen was het consultancybedrijf DXC Technology met een daling van 13%. Maar ook bedrijven die geen onderdeel zijn van een index gingen achteruit. Tesla’s aandelen bijvoorbeeld daalden met 14%, terwijl die de laatste maanden juist aan een spectaculaire groei bezig waren.

Vandaag beter?

De beurzen in Europa en België zijn zonet weer geopend. Het belooft weer een spannende dag te worden op de beurs. De beurscrash van gisteren is een gevolg van zowel de globale paniek rond het coronavirus alsook het olieconflict tussen Rusland en Saoedi-Arabië.

De Bel 20 is in ieder geval al geopend met een lichte stijging van 1,5%. Goed begonnen is half gewonnen!

Advertentie

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here