In China gaan wetenschappers een AI systeem uittesten om in de toekomst aardbevingen beter te kunnen voorspellen.


Wetenschappers van de University of Science and Technology in de Chinese stad Hefei hebben een nieuw AI systeem ontwikkeld dat in staat zou moeten zijn om te voorspellen wanneer een aardbeving zou kunnen voorvallen en hoe hevig die zal zijn op de schaal van Richter. Het systeem meet de seismische activiteit in een regio en analyseert of die hoger is dan normaal.

Het systeem zal eerst een jaar lang getest worden in de provincies Yunnan en Sichuan, twee bergachtige regio’s in het zuidwesten van het land. Die regio’s zijn niet toevallig gekozen. Hier vinden de meeste aardbevingen in de geschiedenis van China plaats. De laatste catastrofale was in 2008, toen meer dan 90.000 mensen om het leven kwamen. De provincies zijn ook één van de meest gevoelige plekken op de hele wereld voor aardbevingen.

Moeilijke wetenschap

Het AI systeem zal er één jaar lang getest worden. Indien het ook effectief werkt, zou het enorme baanbrekende ontdekking betekenen voor de seismologie. Het voorspellen van aardbevingen blijkt namelijk een zeer moeilijke wetenschap te zijn. Zelfs de meest ervaren seismologen slaan er eigenlijk zelden of nooit in om exact te voorspellen wanneer een aardbeving ergens zal plaatsvinden.


Tot dusver moesten wetenschappers altijd schattingen maken van het epicentrum en de kracht van een potentiële aardbeving op basis van vibraties in het aardoppervlak en aardkorst. De berekeningen moesten altijd door de wetenschappers manueel gemaakt worden. De AI kan dit allemaal via een automatisch systeem. Tijdens de eerste tests toonden het zich vaak al accurater dan de manuele computerprogramma’s.

Als de testperiode succesvol verloopt, zal de Chinese regering het systeem overal in het land inzetten. Ook andere naties hebben al interesse getoond in het programma. Zo zouden Japan, Mexico en Turkije, drie landen die regelmatig door zware aardbevingen getroffen worden, het project ook op de voet volgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here