De positie van Jack Dorsey binnen Twitter dreigt te wankelen, maar de CEO is niet van plan het zomaar op te geven.

Advertentie

Begin deze week raakte bekend dat Amerikaanse investeringsmaatschappij Elliott Management het hoofd van Jack Dorsey op het kapblok wil leggen. Het bedrijf kwam onlangs in handen van 5% van de aandelen van Twitter, wat het een sterke positie geeft binnen de raad van bestuur. Het wil die verstevigen door bij de volgende directieverkiezingen vier potentiële kandidaten naar voren te schuiven, en zo de nodige posities op te vullen om hun masterplan te vervolledigen.

Er zijn verschillende redenen waarom Elliott Management Dorsey buiten wil. Twitter kan geen al te beste financiële cijfers voorleggen, de groei van het bedrijf is zelfs negatief als je het vergelijkt met 2015 toen Dorsey terug als CEO aan de macht kwam. Daarnaast is Elliott er niet zo mee gediend dat Dorsey ook nog CEO is van het fintechbedrijf Square, en onlangs aankondigde 6 maanden naar Afrika te willen reizen. Als kers op de taart vinden de investeerders dat Twitter te weinig innoveert in nieuwe producten in vergelijking met bijvoorbeeld Facebook. Dat Dorsey één van de stichters is van Twitter, telt voor het bedrijf niet mee. Bij andere bedrijven zoals eBay wisten ze eerder al verschuivingen te veroorzaken.

In de verdediging

Uiteraard is de CEO van Twitter er inmiddels van op de hoogte dat de jacht op hem geopend is. Gisterenavond was hij te gast op de Morgan Stanley Tech, Media & Telecom Conference. Het nieuws over zijn nakende vertrek was natuurlijk een onderwerp dat niet genegeerd kon worden. En Dorsey toonde zich daarin op zijn minst strijdvaardig. Het hele relaas van Dorsey werd ook via Twitter aan de volledige community meegedeeld.

Dorsey benadrukte onder andere de missie die Twitter nastreeft om een forum te worden voor vrije en kwaliteitsvolle communicatie, wat met de verkiezingen voor het platform cruciaal is. Hij zegt dat daarvoor zowel mensen als machines worden ingezet. Wat Dorsey echter niet zegt, is hoe het beledigingen wil aanpakken. Twitter kondigde nochtans vandaag nieuwe beleidsregels daaromtrent aan.

Meer innovatie?

Uiteraard had Dorsey het ook over de te lage inkomsten en beperkte innovatie die hem worden aangewreven door Elliott Management. Volgens Dorsey is dat te wijten doordat Twitter 5 jaar geleden, toen hij weer aan het roer kwam, zich volledig moest resetten. Het bedrijf wilde ‘te veel tegelijk zijn’. Het vraagt dan ook tijd om alles weer herop te bouwen, aldus Dorsey. Hij blijft er wel van overtuigd dat het niet lang meer zal duren vooraleer Twitter meer oplevert en innovatiever wordt. Al zijn er van dat laatste nog niet veel sporen te merken, buiten een nieuwe functie die lijkt op Instagram Stories maar waar nog weinig over geweten is. Twitter is ook volop bezig met de aanwerving van talentvolle ingenieurs.

Tenslotte pareerde Dorsey de kritiek over zijn persoonlijke plannen om naar Afrika te reizen. Dorsey zit daar een grote potentiële markt van miljoenen extra Twittergebruikers die onvoldoende benut wordt. Twitter in Afrika promoten zou het probleem kunnen aanpakken dat het aantal nieuwe gebruikers al jaren stagneert. Toch heerst de perceptie dat Dorsey Afrika vooral als een markt beschouwt om de bitcoin en andere cryptomunten aan te prijzen. Het zou nog kunnen dat de trip naar Afrika niet doorgaat omwille van het coronavirus.

Of Dorsey met dit betoog zijn tegenstanders zal weten overtuigen, dat blijft maar de vraag. Het worden in ieder geval nog zeer spannende maanden voor hem.


Gerelateerde artikelen

Zijn de dagen van Twitter CEO Jack Dorsey geteld?

Volgens bronnen zou één van de nieuwe aandeelhouders van Twitter CEO Jack Dorsey uit het bedrijf willen wegwerken.

1 REACTIE

  1. Thanks for finally writing about >Twitter CEO Jack Dorsey verdedigt zich tegen geruchten over ontslag – TechPulse Business <Liked it!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here